„Galime pranešti, kad iki šiol vien Minsko mieste [administracinėn] atsakomybėn patraukta apie 3 tūkst. žmonių. Tik administracinėn atsakomybėn. Iš jų du trečdaliai, kaip taisyklė, nubausti areštu, o likusieji [daugiau kaip 1 tūkst. žmonių] gavo administracines baudas pagal 23.34 straipsnį [masinių renginių organizavimo ar rengimo tvarkos pažeidimas]“, – sekmadienį transliuotame interviu televizijos kanalui STV teigė O. Lavruchinas.

Prokuroras atkreipė dėmesį į tai, kad esant „didesniam pavojui visuomenei“ riaušių dalyviams numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

„Šiandien Minsko miesto ikiteisminio tyrimo įstaigos nagrinėja apie 250 baudžiamųjų bylų. Jos susijusios tiek su dalyvavimu masinėse tvarkos pažeidimuose, tiek su panašiais pažeidimais, susijusiais su pasipriešinimu policijos pareigūnams ir smurto grėsmės policijos pareigūnams sukėlimu“, – pareiškė O. Lavruchinas.

Pasak jo, tai visų pirma yra atvejai, susiję su viešojo transporto sustabdymu.

„Iki šiol buvo nustatyti 275 asmenys, susiję su šių nusikaltimų įvykdymu. Bendra žala šiose baudžiamosiose bylose padaryta žala siekia apie 260 tūkst. Baltarusijos rublių (apie 85 tūkst. eurų)“, – pareiškė O. Lavruchinas.

„Tai yra iki šiol nustatyta žala. Procesas tęsiasi, žinoma, ši suma greičiausiai didės“, – pridūrė prokuroras.

Jau daugiau nei du mėnesius Baltarusijoje vyksta protestai prieš rugpjūčio 9 dieną vykusių prezidento rinkimų rezultatus. Nugalėtoju paskelbtas dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka, einantis šias pareigas nuo 1994 metų.

Opozicija nepripažino valdžios paskelbtų rinkimų rezultatų ir laiko juos suklastotais.

Sekmadienį sulaikyti protestuotojai

Baltarusijos milicijos specialiųjų pajėgų OMON padaliniai sekmadienio pavakarę išstūmė iš sostinės centro protestuotojus, tačiau nesankcionuotos protesto akcijos iškart persikėlė į metro stoties „Puškinskaja“ prieigas.

Pasak liudininkų, ten, nepaisant pliaupiančio lietaus, susirinko keli tūkstančiai žmonių. Jiems išvaikyti OMONas vėl panaudojo vandens patrankas ir ėmėsi sulaikymų grubiais būdais. Girdimi šūviai ir sprogimai, tikėtina, kad – garsinių granatų.

Siekdami išlaisvinti sulaikomuosius protestuotojai aktyviai grumiasi su OMONu, kuris naudoja gumines lazdas, į jį iš minios skrenda bene viskas, kas po ranka papuola.

Tuo pat metu OMONas pradėjo „šukuoti“ visus artimiausius kiemus, ieškodamas protesto akcijų dalyvių.

Per sekmadienį Minske vykusius opozicijos protestus vėl užfiksuota žurnalistų sulaikymo faktų. Kaip skelbia portalas tut.by, tarp sulaikytųjų – laikraščio „Naša Niva“ vyriausiasis redaktorius Jegoras Martinovičius bei fotografė Nadežda Bužan. Taip pat pranešama, kad sulaikyti keli Raudonojo Kryžiaus savanoriai.

Baltarusijoje sekmadienį sulaikyta mažiausiai 250 protesto akcijų dalyvių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis, jis nuolat atnaujinamas.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, sulaikymai užfiksuoti sostinėje Minske bei kituose didžiuosiuose šalies miestuose – Breste, Vitebske, Mogiliave, Gardine, Molodečne, Žlobine, Kobrine, Bobruiske.

„Viasna“ duomenimis, spalio 11-ąją šalyje buvo sulaikyta apie 40 įvairių žiniasklaidos priemonių žurnalistų ir fotokorespondentų. Dalis jų jau paleisti.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.