Šiaurės Korėjos valstybinė televizija parodė didelį karinį paradą, skirtą 75-osioms valdančiosioms Korėjos darbininkų partijos įkūrimo metinėms paminėti, šeštadienį pranešė Vakarų valstybių ir Pietų Korėjos žiniasklaida.

Per paradą Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo aikštėje Pchenjane buvo gabenama šarvuotoji technika ir žygiavo tūkstančiai karių. Paradą stebėjo šalies lyderis Kim Jong Unas.

Analitikai sutinka, kad pademonstruotos naujos tarpžemyninės balistinės raketos yra didžiausios keliais transportuojamos skystuoju kuru varomos raketos pasaulyje.

Jeffrey Lewisas iš Midlberio tarptautinių studijų instituto sakė, kad naujosios raketos yra „aiškiai skirtos sutriuškinti JAV raketinės gynybos sistemą Aliaskoje“.

Jei šios raketos neštų tris ar keturias kovines galvutes, JAV reiktų išleisti apie 1 mlrd. dolerių 12–16 perėmėjų, kurių reiktų apsiginti nuo kiekvienos tokios raketos, tviteryje rašė jis.

„Esant tokiai kainai, esu gan tikras, kad Šiaurės Korėja karinių galvučių gali pridėti greičiau nei mes galėsime pridėti perėmėjų“, – pažymėjo J. Lewisas.

Apskaičiuota, kad Šiaurės Korėjos raketos yra 24 m ilgio ir 2,5 m skersmens. Pasak specialisto Markuso Schillerio, raketos gali nešti 100 t kuro, kuriam supilti reiktų ne vienos valandos.

Raketos tokios didelės ir sunkios, kad, jo nuomone, yra praktiškai nepanaudojamos.

„Tai neturi jokios prasmės, nebent grėsmės išlyginimo žaidimams, pavyzdžiui, norint pasiųsti žinią... „labai bijokite“, – sakė M. Schilleris.

Šiaurės Korėjos stebėtojai reguliariai perspėja, kad Pchenjano per paradus demonstruojama technika gali būti tik maketai.

Tačiau minimos raketos per paradą buvo gabenamos ant anksčiau nematytų, 11 ašių turinčių savaeigių platformų.

„Ta platforma gali būti baisesnė už raketą“, – sakė Melissa Hanham iš organizacijos „Open Nuclear Network“.

Kim Jong Unas siunčia JAV žinią, kad Šiaurės Korėjos pajėgumai didėja ir jei Vašingtonas nenori susitarti dabar, vėliau turės sudaryti susitarimą, kuris bus blogesnis, AFP sakė Andrejus Lankovas iš politinių konsultacijų kompanijos „Korea Risk Group“.

Per daugiau kaip 12 valandų po parado transliacijos per Šiaurės Korėjos valstybinę televiziją pabaigos D. Trumpas tviteryje nieko apie jį neparašė. Apie paradą kol kas neužsiminė ir demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas.

D. Trumpas akcentuodavo Kim Jong Uno pažadą nebevykdyti tarpžemyninių balistinių raketų ir branduolinių bandymų, o Korėjos nacionalinės strategijos tyrimų instituto analitikas Shin Beom-chulas sakė, kad pademonstruodamas, o ne paleisdamas raketą Pchenjanas neperžengė raudonos linijos.

„Tačiau tai taip pat reiškia, kad Šiaurės Korėja galėtų surengti paleidimą, jei Trumpas bus perrinktas ir ignoruos Šiaurės Korėjos klausimą“, ir „jei Bidenas bus išrinktas ir nesiklausys Šiaurės Korėjos“, sakė jis.