Mažiausiai šeši šarvuotieji transporteriai nuvažiavo Valstybinės vėliavos aikštės link. Šalia šios aikštės yra Nepriklausomybės rūmai, kuriuose įsikūrusi Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos miesto rezidencija.

Kolonoje taip pat buvo karinių sunkvežimių, spygliuotą vielą vežusių sunkvežimių ir sanitarinis automobilis.


Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas A. Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994 metų.

Tarp opozicijos reikalavimų yra nauji rinkimai ir konstitucinė reforma.

Rugpjūčio 18 dieną balsavimo rezultatų nepripažįstanti opozicija įsteigė Koordinacinę tarybą, kurios tikslas yra valdžios perdavimas surengiant naujus rinkimus.

Minskas laiko šią tarybą antikonstitucine, o keli jos nariai buvo sulaikyti dėl įtarimų keliant grėsmę nacionaliniam saugumui.

Minske sekmadienį per protesto akciją sulaikyti keli žmonės, pranešė Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų vyriausiosios valdybos atstovė Natalia Hanusevič.

„Šiuo metu sulaikyti keli žmonės, jie pristatyti į įvairius teritorinius padalinius tolesniam aiškinimuisi“, – nurodė ji.

Tuo metu liudininkai naujienų sakė, kad teisėsaugos pareigūnai šiurkščiai sulaiko protesto akcijos dalyvius, pranešama apie susirėmimus.

Remiantis jų pasakojimu, pareigūnai panaudojo pipirines dujas, o protestuotojai sviedė į juos butelių ir vazonų.

Per šiuos susirėmimus sulaikyti apie 50 žmonių.

Liudininkų teigimu, šalia stelos „Minskas – miestas didvyris“ kilo susirėmimų tarp milicijos ir opozicijos šalininkų.

Keli žmonės civiliais rūbais buvo sužaloti, kai kuriems teisėsaugos pareigūnai ir medikai suteikė pirmąją pagalbą.

Minsko centre sulaikyta žurnalistų

Teisėsaugos pareigūnai Minsko centre sekmadienį prieš nesankcionuotą opozicijos „Išdidumo žygį“ ėmė sulaikyti žurnalistus.

Kaip naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė liudininkai, prie opozicijos akciją nušviesti besirengusių žurnalistų, laukusių šalia prekybos centro „Galerija“, privažiavo milicijos specialiųjų pajėgų OMON autobusas.

Prie žurnalistų priėję OMON'ininkai be jokių kalbų ėmė vesti juos į autobusą.

Sulaikyta apie 10 Baltarusijos ir Rusijos žurnalistų, įskaitant naujienų agentūrų TASS, BelaPAN ir BelTA korespondentus.

Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu patvirtino sulaikymo faktą.

Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų vyriausiosios valdybos atstovė Natalia Hanusevič sakė, kad žurnalistai atvežti į rajono vidaus reikalų skyrių patikrinti dokumentų.


Sulaikyta daugiau kaip 20 žurnalistų, sekmadienį informavo šalies žurnalistų asociacija.

„Šiuo metu Minske sulaikyti 17 žurnalistų, Gardine – keturi, Vitebske – du“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė Baltarusijos žurnalistų asociacija.

Remiantis šalyje neįregistruoto teisių gynimo centro „Viasna“ duomenimis, tarp sulaikytųjų yra Baltarusijos ir Rusijos žiniasklaidos priemonių – įskaitant valstybines – darbuotojų.

Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų vyriausiosios valdybos atstovė Natalia Hanusevič kiek anksčiau naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad sostinėje sulaikyti žurnalistai buvo atvežti į rajono vidaus reikalų skyrių patikrinti dokumentų.

Tuo metu portalas tut.by praneša, kad patikrinus dokumentus, dalis žurnalistų taip ir nebuvo paleista.

„Leido išeiti į lauką parūkyti, čia mes ir stovime, kvėpuojame grynu oru. Paklaustas, kiek mus laikys, rajono vidaus reikalų skyriaus darbuotojas pasakė: „Laukiam“. Įsakymo ar kažko kito jis nepaaiškino“, – portalui pasakojo sulaikyti žurnalistai.

PAPILDYTA: Liudininkai praneša apie sprogimo garsą ir dūmus Minske

Minske šalia stelos „Minskas – miestas didvyris“ sekmadienį pasigirdo garsas, panašus į sprogimo, o tada pasklido tiršti dūmai, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė liudininkai.

Kiti šaltiniai informacijos apie tai nepateikė, jėgos struktūros taip pat kol kas nekomentavo.

Tuo tarpu žmogaus teisių centras „Viasna“ paskelbė, kad visoje šalyje sekmadienį per opozicijos protestus jau sulaikyta daugiau kaip 120 žmonių, daugiausia sostinėje Minske. Sulaikytųjų taip pat yra Breste, Vitebske, Mogiliave, Gardine.

Didelę sulaikytųjų dalį sudaro žiniasklaidos atstovai.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas A. Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994 metų.