Chabarovsko krašto gubernatorius Sergejus Furgalas buvo suimtas liepos 9 dieną dėl įtariamo ryšio su keliomis senomis žmogžudystėmis ir buvo nugabentas į kalėjimą Maskvoje. Buvęs verslininkas S. Furgalas atmetė šiuos kaltinimus, kuriuos gubernatoriaus šalininkai laiko jo varžovų kerštu.

Jį suėmus Chabarovske – 600 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, esančiame netoli Kinijos sienos – į gatves reguliariai išeina tūkstančiai demonstrantų, o daugiausiai dalyvių šios akcijos pritraukia savaitgaliais. Aktyvistai protestuoja prieš S. Furgalo kalinimą ir reikalauja, kad jis būtų teisiamas Chabarovske.

Šie protestai kelia rimtą iššūkį Rusijos vyriausybei, paprastai nedvejojančiai išvaikyti nesankcionuotas demonstracijas. Valdžios nenoras panaudoti jėgą, regis, atspindėjo susirūpinimą, kad tokie veiksmai gali išprovokuoti net didesnį nepasitenkinimą, taip pat viltį, jog demonstracijos ilgainiui užges pačios.

Tačiau demonstracijos Chabarovske nesiliovė, o jų dalyviai pradėjo kelti platesnius reikalavimus, metančius iššūkį prezidento Vladimiro Putino valdymui.

Šeštadienį policija nesikišo, kol tūkstančiai protestuotojų žygiavo miesto gatvėmis, tačiau vėliau sulaikė apie 30 demonstrantų, kai šie statė palapines Chabarovsko centrinėje aikštėje.

Rusų valdžiai tokios stovyklos primena 2014 metais Ukrainoje vykusius masinius protestus, per kurios buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Reaguodamas į tuos įvykius Kremlius aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą ir pradėjo remti separatistinį sukilimą šalies rytuose. Šie Maskvos veiksmai paskatino Vakarų valstybes paskelbti sankcijų Rusijai.

Šeštadienio vakare keli šimtai protestuotojų vėl rinkosi aikštėje Chabarovsko centre. Policija perspėjo juos, kad demonstracija yra nesankcionuota ir kad jie galėtų būti išvaikyti. Tačiau protesto akcija kol kas nebuvo išsklaidyta.