Tai pirmas atvejis, kai fiksuojamas toks aktyvumas Lietuvos pasienyje esančioje atominėje elektrinėje, BNS patvirtino Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovas, tačiau pabrėžė, kad šis procesas pavojaus nekelia.

„Paleidžiama elektrinė, tai prie tų garų reikės priprasti“, – BNS šeštadienį sakė VATESI viršininkas Michailas Demčenko.

„Kadangi vyksta paleidimai, gal kažkokie garai ir išėjo. Vyksta paleidimas, ji padeda veikti“, – sakė jis.

Pasak M. Demčenko, iki šiol pranešimų apie tokius garus nebuvo gauta, tačiau jis pabrėžė, kad tai – dalis technologinio proceso ir šie garai, Astravo AE pradedant veikti, bus matomi vis dažniau.

Jis taip pat akcentavo, kad jokių pranešimų apie radiacinio fono pakitimus Lietuvoje užfiksuota nebuvo.

Apie tai, kad išduotas leidimas Astravo AE pirmajame bloke vykdyti fizikinius eksperimentus minimaliu kontroliuojamu lygiu buvo pranešta penktadienį.

Iš Astravo AE kylančius garus šeštadienio naktį užfiksavo Lietuvos pasieniečiai, BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

„Turimomis priemonėmis VSAT pareigūnai pamatavo foną ir jis buvo nepakitęs. Visą informaciją dėl parodymų ir dėl pastebėjimų mes perdavėme nustatytais kanalais įvairioms institucijoms“, – sakė jis.

Aplinkos apsaugos agentūros skelbiamais duomenimis, pasienyje su Baltarusija šiuo metu fiksuojamos žemos ir labai žemos gama spindulių dozės.

VATESI anksčiau skelbė, jog AE paleidimo darbai tęsiami neišsprendus visų saugos klausimų.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą. Tuo metu Baltarusija atmeta kritiką.