JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ketvirtadienį įvedė sankcijų Irano bankų sektoriui, siekiant sustabdyti 18-os stambių Irano bankų „neteisėtą prieigą prie JAV dolerių“.

„Amerikiečiai jau padarė viską, ką galėjo, prieš didžią Irano tautą, – sakė H. Rouhanis, rašoma oficialioje jo internetinėje svetainėje. – Jie negali tokiais nežmoniškais veiksmais palaužti Irano tautos priešinimosi.“
Sankcijos yra dalis Vašingtono „maksimalaus spaudimo“ politikos Teheranui, siekiant pažaboti Islamo Respubliką, kurią bene didžiausia prieše laiko JAV sąjungininkės Saudo Arabija ir Izraelis.

Jos pakartotinai įvestos po to, kai D. Trumpas 2018 metais vienašališkai pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo, kuris apribojo šalies branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą.

JAV teigimu, naujos sankcijos neapims tokių humanitarinių prekių, kaip maisto ar vaistų, o verčiau yra „nukreiptos prieš režimą“. Nepaisant to, ekspertai ir žmogaus teisių aktyvistų grupės teigia, kad Irano žmonės vis vien pajus smarkių humanitarinių padarinių.

H. Rouhanis sakė, kad sankcijomis bandoma „sukurti rimtų kliūčių lėšų pervedimams vaistams ir maistui“, ir jas pavadino „žiauriomis, teroristinėmis ir nežmoniškomis“. Jis taip pat paragino pasaulio „žmogaus teisių aktyvistus“ pasmerkti šį JAV sprendimą.

„Visos šalys liudija, kad Amerikos veiksmai visiškai prieštarauja tarptautiniams įstatymams ir reglamentams, o koronaviruso pandemijos metu – ir žmogaus teisėms“, – teigė H. Rouhanis.

Iranui sunkiai sekasi suvaldyti sunkiausią COVID-19 protrūkį Viduriniuosiuose Rytuose. Virusas nuo vasario šalyje pasiglemžė per 28 tūkst. gyvybių ir užkrėtė daugiau nei 492 tūkst. žmonių.