1917 metais torpeduotas laivas buvo rastas prie Bono kyšulio vieno šalies šiaurės vakaruose įsikūrusio nardymo klubo vadovų, ieškojusių naujų vietų, kurias galėtų tyrinėti su savo mokiniais.

„Žinojome, kad ten esama nuskendusių laivų, bet nežinojome, ką rasime“, – sakė nardymo klubo „Ras Adar“ direktorius Selimas Baccaras.

„Per pirmąjį pasinėrimą aptikome povandeninį laivą“, – pridūrė jis.

Neblogai išsilaikęs laivo korpusas dabar yra apaugęs dumbliais, o jo liukai ir periskopas tapę žuvų bei vėžiagyvių namais.

Pasikonsultavę su keliais ekspertais klubo darbuotojai padarė išvadą, kad šis laivas tegali būti „Ariane“. Jo bazė buvo tuo metu Prancūzijai priklausiusio Tuniso šiauriniame Bizertos uoste.

„Tai trečiasis Tunise rastas povandeninis laivas – ir pirmasis Pirmojo karo laikų. Tai jaudinama – tarsi būtų atgijusi istorijos knyga“, – sakė S. Baccaras.

„Radome karinių pranešimų, išsamiai, minutė po minutės apžvelgiančių, kas dėjosi Viduržemio jūroje. Ir kai prisimename tą padėtį, sakau sau, kad džiaugiuosi, jog nesu patyręs karo“, – pripažino nardymo entuziastas.

Per Pirmąjį pasaulinį karą Vokietijos povandeniniai laivai buvo dislokuoti prie Tuniso krantų, kad Antantės sąjungininkai negautų pastiprinimų – žmonių ir atsargų – iš Prancūzijos kolonijų, sakė Manubos universiteto istorikas Ali Aitas Mihoubas.

Anot jo, per Pirmąjį pasaulinį karą apie 80 tūkst. tunisiečių buvo mobilizuoti kauti arba dirbti Prancūzijos fabrikuose.

Vokiečių povandeninis laivas paleido torpedą į „Ariane“, kai prancūzų laivas buvo išniręs. Iš 29 jo įgulos narių išgelbėti buvo tik aštuoni, rodo informacija, sukaupta Prancūzijos povandenininkų asociacijos AGASM.

„Nuskendusių povandeninių laivų, ypač Pirmojo pasaulinio karo, randama nedažnai, nes tiksliai nežinome, kur jie nuskendo“, – sakė šios organizacijos pirmininkas admirolas Dominique'as Sallesas.