A. Lukašenka pareiškė, kad S. Cichanouskaja „verkė jam ant peties“, o jis išgelbėjo ją „nuo sakralinės aukos“.

„Ta Baltarusijos pilietė, namų šeimininkė Cichanouskaja šiandien užmiršo, kad ją išgelbėjo Baltarusijos prezidentas“, – pareiškė A. Lukašenka per pasitarimą Minske.

A. Lukašenkos kalbos filmuotas reportažas išpublikuotas „Telegram“ kanale „Pul pervogo“.

Posėdyje su ministrais A. Lukašenka papasakojo, esą protestuotojams trūko sakralinės aukos ir kad jie ketino padegti opozicijos štabą, kur tuo metu buvo daug užsienio žurnalistų, kad paskui apkaltintų valdžią.

A. Lukašenkos teigimu, „S. Cichanouskaja pasiprašė priimama vidaus reikalų ministro ir kreipėsi su prašymu padėti jai išvykti iš Baltarusijos“.

„Daviau nurodymą, su apsauga, jos pageidavimu, su žmonėmis, kurie, jos prašymu turėjo lydėti, išvežė į Lietuvą pas vaikus. Kai ji pasakė, kad neturi pinigų ten gyventi, aš nurodžiau, kad iš valstybinės įmonės paimtų 15 tūkst. dolerių ir jai atiduotų“, – tikino A. Lukašenka.

Jo teigimu, po šito S. Cichanouskaja „dėkojo ir verkė jam ant peties“.

Pasak A. Lukašenkos, Baltarusijos ambasadai Lietuvoje buvo pavesta padėti S. Chichanouskajai persikelti, rasti butą.

„Tačiau ją greitai perėmė Lietuvos specialiosios tarnybos“, – pareiškė A. Lukašenka.

„Niekas jos negrūdo į užsienį. Buvo gyvenimo ir mirties klausimas, ir toks buvo jos pageidavimas“, – tikino jis.

Delfi primena, kad po rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų, kuriuos oficialiai triuškinama persvara laimėjo autokratas prezidentas A. Lukašenka, S. Cichanouskaja paskelbė pergalę ir apkaltino Minską suklastojus balsavimo rezultatus.

Vis dėlto ji, spaudžiama valdžios, neilgai trukus pasitraukė į Lietuvą.

Jos bendražygiai sakė, kad prieš palikdama Baltarusiją S. Cichanouskaja tris valandas bendravo su jėgos struktūrų darbuotojais Centrinės rinkimų komisijos Lidzijos Jarmošynos kabinete.

Buvusi S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova sakė, kad S. Cichanouskają iš šalies išvežė valdžios pareigūnai.

„Sviatlana neturėjo pasirinkimo, Baltarusijos valdžia išvežė ją iš šalies. Svarbu, kad ji yra gyva ir laisvėje“, – kalbėjo V. Kavalkova.

Kelios ES šalys pripažįsta S. Cichanouskają Baltarusijos opozicijos lydere. Su ja buvo susitikęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Nuo rinkimų Baltarusiją iki šiol kasdien krečia protestai prieš vyriausybę, kurių dalyviai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo. Vyriausybė šias demonstracijas griežtai malšino ir areštavo daug protestuotojų bei opozicijos lyderių.

Būdama Vilniuje S. Cichanouskaja kreipėsi į Europos šalių vadovus ragindama nepripažinti balsavimo rezultatų Baltarusijoje ir pažadėjo, kad jos inicijuota Koordinacinė taryba nedelsdama paskelbs naujus rinkimus su stebėtojais iš užsienio.

Su Koordinacinės tarybos nariai Baltarusijoje suimti arba patys, baimindamiesi represijų, išvyko iš šalies.

Buvusi kandidatė rugpjūčio 21 d. pirmą kartą Vilniuje surengtoje jos spaudos konferencijoje pasisakė už tai, kad būtų surengti nauji skaidrūs ir laisvi rinkimai, ir paragino visas šalis gerbti Baltarusijos suverinitetą. Ji pakartojo pažadą grįžti į šalį tada, kai jausis saugiai.

„Aš labai myliu savo tėvynę ir labai noriu ten grįžti. Aš ten grįšiu, būtinai grįšiu, kai jausiuosi saugi“, – spaudos konferencijoje patikino S. Cichanouskaja.

Politikė taip pat teigė, kad dabartiniu metu turbūt kiekvienas Baltarusijos pilietis jaučia baimę, tačiau akcentuoja, kad su baime reikia kovoti.

„Aš manau, kad kiekvienas žmogus mūsų šalyje jaučia baimę dabar pakankamai baisu, bet mes turime peržengti per šią baimę ir eiti toliau“, – sakė ji.

Spalio 2 d. Europos Sąjunga paskelbė sankcijas maždaug 40-čiai Baltarusijos pareigūnų, atsakingų už rinkimų klastojimą ir žmogaus teisių pažeidimą. Baltijos šalys rugsėjo pabaigoje patvirtino savo sankcijų prieš Baltarusiją sąrašą, kuriame – 100 asmenų.