„Mes solidariai su partneriais iš ES, kurie taip pat nutarė atšaukti savo diplomatus, nusprendėme pakviesti konsultacijų dalį diplomatinio personalo. Tai ne visi mūsų diplomatiniai atstovai. Konsulinė tarnyba bus išsaugota“, - sakė jis.

Diplomatas pažymėjo, jog Lenkijai „nepaprastai svarbu išsaugoti kanalus kontaktams ir konsulines paslaugas Baltarusijos teritorijoje gyvenantiems lenkams“. „Mes reaguosime į šį nedraugišką Baltarusijos žingsnį. Rasime atsakymą atitinkamu laiku“, - pridūrė jis.

„Didžiausias iššūkis – išsaugoti konsulinį darbą. Žinoma, jį dirbti bus sunkiau“, - pripažino Sz. Szynkowskis vel Sękas. „Į tai turi atsižvelgti ir Baltarusijos valdžia, galvodama apie savo piliečius, kuriems Lenkijos konsulai išduoda vizas, - pažymėjo jis. – Iš esmės šis Baltarusijos žingsnis ir šie apribojimai atsilieps ir jos piliečiams“, - konstatavo diplomatas.

Spalio 2 d. Baltarusijos URM spaudos sekretorius Anatolijus Glazas pranešė, kad Minskas nuo spalio 5 d. atšaukia savo ambasadorius Lenkijoje ir Lietuvoje konsultuotis ir kad Varšuvai ir Vilniui pasiūlyta padaryti tą patį.

Be to, Baltarusijos URM rekomendavo Lenkijai ir Lietuvai iki spalio 9 d. sumažinti savo diplomatų skaičių atitinkamai nuo 50 iki 18 ir nuo 25 iki 14 dėl „akivaizdžiai destruktyvios“ šių šalių veiklos.