Aptikus infekcijos židinį, švietimo įstaigai teko pereiti prie mokymo nuotolinio būdu.

LPKC taip pat pranešė, kad kitoje Rygos mokykloje vienas COVID-19 susirgęs mokinys lankydamas pamokas užkrėtė koronavirusu kažkiek kitų moksleivių bei mokytojų. Šie infekuotieji taip pat lankė popamokinę veiklą, įskaitant įvarius sporto būrelius.

„Ši mokykla yra pavyzdys, kaip COVID-19 gali greitai išplisti tarp moksleivių ir mokyklos darbuotojų“, – pareiškė J. Perevoščikovas.

Pasak jo, LPKC šiuo metu stengiasi padaryti viską, kad mokiniai galėtų toliau lankyti pamokas. Pareigūnas patikino, kad tai yra įmanoma, jei bus griežtai laikomasi saugumo priemonių.

J. Perevoščikovas per spaudos konferenciją perspėjo, jog epidemiologinė padėtis Latvijoje ir toliau prastėja.

Latvijoje per praėjusią parą atlikus 4 551 testą buvo nustatyta rekordiškai daug naujų COVID-19 atvejų – 137, penktadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras (LPKC).

3 proc. ketvirtadienį atliktų testų rezultatai buvo teigiami. Ligų profilaktikos ir kontrolės centro Infekcinių ligų rizikos analizės ir prevencijos departamento direktorius Jurijus Perevoščikovas anksčiau sakė, kad 3 proc. būtų kritinė riba, rodanti, kad virusas sparčiai plinta ir nėra kontroliuojamas.

Nuo epidemijos pradžios Latvijoje atlikus beveik 354 tūkst. testų nustatyta iš viso 2 507 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 40 žmonių nuo šios ligos mirė, 1 322 pasveiko.

Per praėjusią parą dėl COVID-19 buvo hospitalizuota 10 pacientų. Iš šiuo metu ligoninėse gydomų 47 koronavirusine infekcija sergančių asmenų penkių būklė yra sunki, kitų – vidutinio sunkumo.

„Nesilaiko taisyklių“

Latvijoje daugėja užsikrėtusiųjų COVID-19, nes žmonės nesilaiko vyriausybės nustatytų saugumo reikalavimų, agentūrai LETA pareiškė šalies Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausiasis infektologas Uga Dumpis.

Į klausimą, kodėl Latvijoje staigiai daugėja susirgimų koronavirusu, jis atsakė, kad jų daugėja visur, išskyrus Norvegiją.

„Visi kažką daro netinkamai, o netinkama yra tai, kad žmonės nesilaiko taisyklių, kurių turėtų laikytis“, – pabrėžė infektologas.

U. Dumpis teigė, kad daugiausia rūpesčių kelia 16–40 m. amžiaus žmonės. Jie nedėmesingi darbo vietose, susitikinėja vieni su kitais, kartu leidžia laisvalaikį. Praktiškai visose šalyse pastebima, kad nepaisoma nustatytų reikalavimų.

Komentuodamas galimybę įvesti prievolę dėvėti kaukes patalpose, U. Dumpis pabrėžė, kad kaukė nėra vienintelis būdas apriboti viruso plitimą, tačiau, žinoma, šis būdas veiksmingas.

„Veido kaukės – įrodymais pagrįsta papildoma priemonė riboti infekcijos plitimą, tiesa, jos dėvėjimas neteikia absoliučios garantijos“, – sakė specialistas ir pabrėžė, kad pagrindinis būdas saugotis – paisyti distancijos ir vengti žmonių būriavimosi patalpose.

Latvijos SAM atstovo nuomone, būtina suaktyvinti dialogą su visuomene ir kuo daugiau aiškinti.

„Šiuo metu daug kas pasikeitė, apie virusą žinome kur kas daugiau. Vasara praėjo labai gerai, todėl nebuvo tokios didžiulės būtinybės informuoti visuomenę, bet dabar vėl reikia apie tai kalbėti“, – sakė infektologas.