Premjeras kalbėjo prieš penktadienį Maskvoje rengiamas Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrų derybas, kuriose tikimasi sudaryti susitarimą dėl paliaubų.

„Esame pasirengę atnaujinti taikos procesą vadovaujantis Minsko grupės [šalių] prezidentų ir užsienio reikalų ministrų pastarojo meto pareiškimais“, – sakė N. Pašinianas.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupei pirmininkaujančios Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos tarpininkauja pastangoms taikiai išspręsti Kalnų Karabacho problemą.

Prancūzijos prezidentūra prieš Jerevano ir Baku derybas Maskvoje pareiškė, kad konflikto šalys juda „paliaubų link“ ir kad susitarimo tikimasi penktadienį arba šeštadienį.

N. Pašinianas penktadienį taip pat sakė, kad Kalnų Karabachas „stovi prie humanitarinės katastrofos slenksčio“.

„Vyksta Azerbaidžano ir Turkijos agresija prieš armėnų tautą. Kalnų Karabacho žmonės susidūrė su rimtu iššūkiu. Miestai ir gyvenvietės nuolat apšaudomi raketomis ir artilerijos sviediniais. Smarkiai apgadinta infrastruktūra. Ypač nukentėjo Stepanakertas. Kalnų Karabacho žmonės stovi prie humanitarinės katastrofos slenksčio“, – kalbėjo Armėnijos premjeras.

Pasak N. Pašiniano, kariniuose veiksmuose dalyvauja ne tik Azerbaidžano pajėgos, „vedamos turkų karinių specialistų, bet ir Turkijos užverbuoti samdiniai iš Sirijos bei Libijos“.

„Ypatingą susirūpinimą kelia aktyvūs Turkijos veiksmai, galintys destabilizuoti padėtį ne tik regione, bet ir visame pasaulyje“, – kalbėjo Armėnijos premjeras.