„Noriu ir jums gauti tai, ką gavau aš. Ir aš padarysiu tai nemokamą“, – žiūrovams pažadėjo D. Trumpas vaizdo įraše, kurį paskelbė tviteryje. „Tai patikimas vaistas“, – sakė jis. Tačiau realybė kiek sudėtingesnė.

Šie medikamentai išties perspektyvūs ir gali pasitarnauti kaip tiltas į vakciną. Remdamiesi nedidelės apimties tyrimais, tiek „Regeneron“, tiek „Lilly“ pateikė prašymus skubiam vaistų leidimui gauti, o Maisto ir vaistų administracijos neabejotinai laukia spaudimas pasakyti „taip“. Tačiau prezidentas perdeda tiek jų naudą, tiek tikėtiną prieinamumą.

Negana to, jo keliamas ažiotažas ir skubėjimas naudoti antikūnus apsunkins galimybę gauti iš jų maksimalią naudą.

Antikūnai nėra stebuklingas vaistas, atsakingas už prezidento pagijimą. Kaip šią savaitę jau rašė mano „Bloomberg Opinion“ kolegė Faye Flam, D. Trumpas gavo tiek daug kitų vaistų, įskaitant antivirusinį remdesivirą ir galingą steroidinį deksametazoną, jog neįmanoma pasakyti, kas iš tikrųjų suveikė. O apibendrinti išvadas vien iš prezidento patirties būtų neatsakinga.

Mes tikrai žinome, kad „Regeneron“ ir „Lilly“ sukurti vaistai sumažina viruso kiekį paciento organizme ankstyvoje ligos stadijoje. Esama įrodymų, kad tai reiškia švelnesnius simptomus ir mažiau hospitalizacijų. Tačiau šios preliminarios išvados yra paremtos ribotu skaičiumi pacientų, kuriems buvo skiriamos skirtingos dozės.

Yra tiek daug neatsakytų klausimų, kad neaišku, ar FDA apskritai turėtų leisti plačiai vartoti šiuos medikamentus. Iki šiol mūsų turimi duomenys gauti iš pacientų, sirgusių pakankamai lengva ligos forma, kad gydytųsi ne ligoninėje.


Mokslininkai dabar išbando vaistą su sunkiau sergančiais, hospitalizuotais žmonėmis, bei kaip trumpalaikę vakciną tiems, kuriems kyla didelė infekcijos rizika. Profilaktinis vartojimas atrodo ypač perspektyvus, nes tam gali prireikti mažesnės antikūnų dozės. Kuo mažesnė dozė, tuo daugiau žmonių galima gydyti.

Anksti išleidus vaistą, šie svarbūs bandymai gali būti atšaukti arba atidėti. Mažiau žmonių norės dalyvauti tyrimuose, kur jiems galbūt bus skiriamas neveikiantis placebas, kai jau bus prieinamas tikras vaistas, o ribotos jo atsargos gali būti panaudotos ne tiems pacientams, kuriems jo iš tikrųjų reikia.

Šiuo metu turime 50 000 gydomojo lygio „Regeneron“ vaisto dozių; kompanija tikisi, kad per artimiausius mėnesius dozės bus prieinamos 300 000 pacientų. „Lilly“ tikisi, kad šį mėnesį turės 100 000 gydomųjų dozių, o iki metų pabaigos – visą milijoną. Tačiau perspektyvesnio derinio dozių bus tik 50 000.

(Prisiminkime kontekstą: JAV kasdien praneša apie beveik 40 000 naujų „Covid-19“ atvejų; tokiu tempu vien per ateinantį mėnesį galime tikėtis 1,2 milijono užsikrėtusių žmonių.)

Prezidento pažadą apie platų vaistų prieinamumą bus sunku išpildyti. Tas pats pasakytina ir apie jo teiginį, esą antikūnai bus visiškai nemokami. Pradinės „Regeneron“ dozės pacientams bus nemokamos, nes mokesčių mokėtojai jau suplojo 450 milijonų dolerių pagal „Operation Warp Speed“ kontraktą.

Tačiau dėl tolesnių dozių kainos aiškumo nėra. „Lilly“ jokio susitarimo apskritai nepasirašė ir lieka neaišku, kaip jie įkainos savo vaistus; jie tikrai nebus nemokami, nebent įsikištų vyriausybė.

Paskelbus naujas griežtesnes FDA gaires, panašu, kad iki rinkimų dienos vakcinos nesulauksime, taigi D. Trumpas, regis, mėgina užpildyti tuštumą šiomis terapijomis. Skuba reiškia, kad kai kurie pacientai gydymo sulauks anksčiau, tačiau ilgainiui dauguma tik pralaimės.