Demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi žurnalistams sakė, kad ji ir kiti demokratai penktadienį pateiks pasiūlymą, susijusį su JAV konstitucijos 25-ąja pataisa, kuri sudaro sąlygas viceprezidentui perimti vadovavimą, jei būtų nustatyta, kad prezidentas negali vykdyti savo pareigų.

N. Pelosi biuras sakė, kad šis įstatymo projektas „padės užtikrinti veiksmingą ir nepertraukiamą vadovavimą“.

Tokių veiksmų demokratai imasi per krizę Baltuosiuose rūmuose, kai D. Trumpas gydomas nuo COVID-19, dėl kurios tris naktis praleido ligoninėje.

74 metų prezidentas šią savaitę paskelbė virtinę padrikų tviterio žinučių ir nustebino sąmonės srautu per ketvirtadienio interviu televizijai „Fox Business“, kai pasakė įveikęs koronavirusą todėl, kad yra „tobulas fizinis egzempliorius“ ir „itin jaunas“ žmogus.

„Būtų juokinga, jei nebūtų taip baisu“

Atstovų Rūmų pirmininkė perspėjo, kad D. Trumpas yra „atitrūkęs nuo realybės“ ir kad tai būtų „juokinga, jei nebūtų taip baisu“.

N. Pelosi pastangos atnaujins debatus dėl to, kokių žingsnių gali būti imtasi, jei prezidentas nebegalėtų vykdyti savo pareigų.

Tačiau demokratų lyderė sulaukė kandžios D. Trumpo ir kitų respublikonų kritikos.

„Tai pamišėlę Nancy reiktų stebėti“, – tviteryje piktinosi D.Trumpas.

Atstovų Rūmų narys respublikonas Markas Greenas kalbėjo ypač griežtai.

„Nenustebčiau, jei @SpeakerPelosi surengtų perversmą, – tviteryje parašė jis. – Ji jau pavertė ginklu apkaltą, kas neleis jai paversti ginklu 25-osios pataisos?“

N. Pelosi veiksmai vargu ar nulems valdžios perdavimą Baltuosiuose rūmuose, nes tokią deklaraciją turėtų pasirašyti D. Trumpui lojalus viceprezidentas Mike'as Pence'as

Ketvirtadienį N. Pelosi atvirai suabejojo D. Trumpo sveikatos būkle ir jo pareiškimais, kad jis sparčiai sveiksta nuo COVID-19.

„Galvoju, kad visuomenei reikia žinoti prezidento sveikatos būklę, – sakė ji. – Pone prezidente, kada paskutinį kartą jūsų testo atsakymas buvo neigiamas prieš teigiamą testą? Kodėl Baltieji rūmai nepasako šaliai šio svarbaus fakto?“