3 proc. ketvirtadienį atliktų testų rezultatai buvo teigiami. Ligų profilaktikos ir kontrolės centro Infekcinių ligų rizikos analizės ir prevencijos departamento direktorius Jurijus Perevoščikovas anksčiau sakė, kad 3 proc. būtų kritinė riba, rodanti, jog virusas sparčiai plinta ir nėra kontroliuojamas.

Nuo epidemijos pradžios Latvijoje atlikus beveik 354 tūkst. testų iš viso nustatyta 2 507 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 40 žmonių nuo šios ligos mirė, 1 322 pasveiko.

Per praėjusią parą dėl COVID-19 buvo hospitalizuota 10 pacientų. Iš šiuo metu ligoninėse gydomų 47 koronavirusine infekcija sergančių asmenų penkių būklė yra sunki, kitų – vidutinio sunkumo.

Vienoje Rygos vidurinėje mokykloje daugiau nei 20 mokytojų testais patvirtinta koronavirusinė infekcija, naujienų agentūrą BNS informavo Indra Vildė iš sostinės Švietimo, kultūros ir sporto departamento.

Aptikus infekcijos židinį, švietimo įstaigai teko rinktis mokymą nuotoliniu būdu.

LPKC taip pat pranešė, kad kitoje Rygos mokykloje vienas COVID-19 susirgęs mokinys lankydamas pamokas koronavirusu užkrėtė kažkiek kitų moksleivių bei mokytojų. Infekuotieji taip pat lankė popamokinę veiklą, įskaitant įvarius sporto būrelius.

„Ši mokykla yra pavyzdys, kaip COVID-19 gali greitai išplisti tarp moksleivių ir mokyklos darbuotojų“, – pareiškė J. Perevoščikovas.

Pasak jo, LPKC šiuo metu stengiasi padaryti viską, kad mokiniai galėtų toliau lankyti pamokas. Pareigūnas patikino, kad tai yra įmanoma, jei bus griežtai laikomasi saugumo priemonių.

J. Perevoščikovas per spaudos konferenciją perspėjo, jog epidemiologinė padėtis Latvijoje ir toliau prastėja.


„Nesilaiko taisyklių“

Latvijoje daugėja užsikrėtusiųjų COVID-19, nes žmonės nesilaiko vyriausybės nustatytų saugumo reikalavimų, agentūrai LETA pareiškė šalies Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausiasis infektologas Uga Dumpis.

Į klausimą, kodėl Latvijoje staigiai daugėja susirgimų koronavirusu, jis atsakė, kad jų daugėja visur, išskyrus Norvegiją.

„Visi kažką daro netinkamai, o netinkama yra tai, kad žmonės nesilaiko taisyklių, kurių turėtų laikytis“, – pabrėžė infektologas.

U. Dumpis teigė, kad daugiausia rūpesčių kelia 16–40 m. amžiaus žmonės. Jie nedėmesingi darbo vietose, susitikinėja vieni su kitais, kartu leidžia laisvalaikį. Praktiškai visose šalyse pastebima, kad nepaisoma nustatytų reikalavimų.

Komentuodamas galimybę įvesti prievolę dėvėti kaukes patalpose, U. Dumpis pabrėžė, kad kaukė nėra vienintelis būdas apriboti viruso plitimą, tačiau, žinoma, šis būdas veiksmingas.

„Veido kaukės – įrodymais pagrįsta papildoma priemonė riboti infekcijos plitimą, tiesa, jos dėvėjimas neteikia absoliučios garantijos“, – sakė specialistas ir pabrėžė, kad pagrindinis būdas saugotis – paisyti distancijos ir vengti žmonių būriavimosi patalpose.

Latvijos SAM atstovo nuomone, būtina suaktyvinti dialogą su visuomene ir kuo daugiau aiškinti.

„Šiuo metu daug kas pasikeitė, apie virusą žinome kur kas daugiau. Vasara praėjo labai gerai, todėl nebuvo tokios didžiulės būtinybės informuoti visuomenę, bet dabar vėl reikia apie tai kalbėti“, – sakė infektologas.

Rekordai ir Lenkijoje

Ketvirtadienį skelbta, kad Lenkijoje antrą parą iš eilės užregistruoti didžiausi per parą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų ir COVID-19 mirčių skaičiai nuo protrūkio pradžios, sveikatos apsaugos tarnybų informaciją ketvirtadienį citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

Per ketvirtadienio parą šalyje buvo nustatyta 4 280 naujų COVID-19 atvejų, tmirė 76 koronavirusu užsikrėtę žmonės.

Trečiadienį naujai užregistruotų užsikrėtusiųjų buvo 3 003 ir mirė 75 pacientai.

Bendras užsikrėtusių koronavirusu žmonių skaičius nuo epidemijos šalyje pradžios kovo mėnesį išaugo iki 111 599, be to, 2 876 užsikrėtusieji mirė, nurodė pareigūnai.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, tarp naujausių aukų buvo 47–99 metų asmenų. Aštuonių iš jų mirties priežastis – koronaviruso infekcija, o kiti 68 taip pat sirgo kitomis ligomis.

Ankstesnę dieną Lenkijoje buvo užregistruoti 58 COVID-19 pacientų mirties atvejai ir 2 236 nauji užsikrėtusieji. Ankstesnis didžiausias per vieną dieną nustatytų naujų COVID-19 atvejų skaičius užfiksuotas praeitą šeštadienį – liga buvo patvirtinta 2 367 pacientams.

Antradienį ryte šalies gydymo įstaigose buvo gydoma 4 000 koronavirusine infekcija sergančių pacientų, iš jų 283 buvo reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas.

Iki šiol Lenkijoje persirgę COVID-19 pasveiko 76 490 žmonių, iš jų 1 144 – per pastarąją parą, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Lenkijos sveikatos apsaugos ministras antradienį perspėjo, kad šalyje sparčiai gausėjant užsikrėtimo atvejų bus laikomasi „nulinės tolerancijos“ sanitarijos taisykles pažeidžiančių žmonių atžvilgiu ir kad pažeidėjai bus „griežtai baudžiami“.

Nuo šeštadienio visoje Lenkijoje viešose vietose ir lauke bus privaloma dėvėti apsaugines kaukes, premjerą Mateuszą Morawieckį citavo visuomeninis transliuotojas „TVP Info“.

„Mus pasiekė antroji banga, ir turime reaguoti į ją ryžtingai“, – žurnalistams sakė vyriausybės vadovas ir pridūrė, kad dabar visa 38 mln. gyventojų turinčios šalies teritorija bus laikoma „geltonąja zona“.

„Užsikrėtimo atvejų 30 proc. daugiau negu vakar. Jeigu ši dinamika tęsis, tai reiškia, kad [per parą užregistruojamų] užsikrėtusiųjų skaičius gali padvigubėti kas tris dienas“, – perspėjo M. Morawieckis.

„Norime taikyti panašią strategiją, kokios laikėmės prieš kelis mėnesius“, bet „kol kas“ griežtas karantinas nereikalingas, pridūrė jis.

Pasak premjero, Lenkija turi „apie 500 laisvų plaučių dirbtinio vėdinimo aparatų“, be to, šalies mastu 60 proc. ligoninių lovų, rezervuotų COVID-19 pacientams, tebėra laisvos.

Tačiau žiniasklaida pranešė, kad labiausiai epidemijos paveiktose šalies dalyse lovų jau pristigo.

Nuo šeštadienio 38 apskritys bus laikomos „raudonosiomis“ zonomis, kur griežtesni suvaržymai taikomi viešiems ir šeimų renginiams.