Prezidentas S. Žejenbekovas su parlamento pirmininku Myktybeku Abdyldajevu aptarė net ir valstybės vadovo apkaltos galimybę, sakoma prezidentūros pranešime.

Opozicinės partijos tvirtina, kad sekmadienio balsavimą aptemdė masiniai balsų pirkimai, vėliau prasidėję protestai ir neramumai, per kuriuos žuvo mažiausiai vienas žmogus ir šimtai buvo sužeista.

Įtampos beveik nesumažino ir antradienį priimtas sprendimas anuliuoti rinkimų rezultatus.

Tai naujausi politiniai neramumai, apėmę šią su Kinija besiribojančią buvusią Sovietų Sąjungos valstybę po nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais. Kirgizijoje jau įvyko dvi revoliucijos, o trys jos prezidentai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį.

Nuo 2017 metų Kirgiziją valdantis S. Žejenbekovas viešumoje nesirodo nuo neramumų pradžios.

Manoma, kad jis mėgaujasi Rusijos parama, Maskvai pranešus, kad ji sustiprino netoli Biškeko esančios karinės bazės saugumą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams pareiškė, kad Rusija yra „giliai susirūpinusi“ dėl tokios „padėties, primenančios betvarkę ir chaosą“.

Pasak jo, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovas Aleksandras Bortnikovas trečiadienį susitiko su Kirgizijos atstovu Omurbeku Suvanalijevu, laikinai einančiu Nacionalinio saugumo komiteto vadovo pareigas.

FSP palaiko Kirgizijos saugumo tarnybos pastangas „neleisti šaliai nugrimzti į chaosą“, pareiškė D. Peskovas.

O. Suvanalijevas ketvirtadienį dalyvavo saugumo bloko atstovų susitikime. Jo dalyviai paragino politines jėgas „sėsti prie derybų stato ir sugrąžinti šaliai teisėtumą ir socialinį stabilumą“.

Sooronbajus Žejenbekovas

„Teisėtas prezidentas“

Prezidentūros pareiškimas yra pirmas ženklas, kad S. Žejenbekovas neprieštarauja antradienį surengto neeilinio parlamento posėdžio nutarimams, vienas kurių buvo paskirti M. Abdyladijevą naujuoju parlamento pirmininku.

Posėdis įvyko trijų žvaigždučių viešbutyje, nes parlamentą užėmė protestuotojai, ir opozicinės grupės atsisakė pripažinti parlamento neeilinę sesiją teisėta.

Jos nepripažįsta M. Abdyldajevo parlamento vadovu ir populisto Sadyro Žaparovo kaip kandidato į premjero postą.

Biškeke tęsiasi susirėmimai tarp politinių grupių šalininkų, pastarosioms varžantis dėl premjero posto.

Ketvirtadienį opozicinės grupės pasiskelbė kontroliuojančios Valstybinę prokuratūrą, Nacionalinio saugumo komitetą ir Vidaus reikalų ministeriją.

S. Žejenbekovo administracija pranešė, kad prezidentas su parlamento pirmininku aptarė virtinę klausimų, įskaitant vyriausybės paskyrimą.

Nors susitikime buvo kalbama apie prezidento apkaltą, kol kas nėra jokių ženklų, kad S. Žejenbekovas pasirinktų šį variantą.

„Prezidentas pabrėžė, kad dabar jo laukia svarbi užduotis – sugrąžinti padėtį į teisėtą. Jis pabrėžė, kad yra pasirengęs aptarti visus klausimus, susijusius su dabartine situacija“, – sakoma prezidentūros pranešime.

„S. Žejenbekovas dar kartą pakartojo, kad jis yra teisėtas prezidentas“, – priduriama jame.

Naujas premjeras?

Dabar pasirinktas kandidatas į premjerus 51 metų S. Žaparovas yra užkietėjęs nacionalistas, garsėjantis priešiškumu didžiausią šalies aukso kasyklą eksploatuojančiai bendrovei.

Pirmadienio naktį jis buvo protestuotojų išlaisvintas iš kalėjimo, kur atlikinėjo 11,5 metų bausmę už įkaito paėmimą ir kitus nusikaltimus. Kartu su juo buvo išlaisvintas buvęs prezidentas Almazbekas Atambajevas ir keletas jo sąjungininkų.

S. Žaparovas pareiškė pretenzijas į premjero postą po neeilinio parlamento posėdžio, kai sostinę užplūdo šimtai jo šalininkų.

Tačiau savo kandidatus į premjerus iškėlė dar mažiausiai dvi politinės grupės, vieną kurių sudaro kelios rinkimuose pralaimėjusios partijos.

Parlamento atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad „maždaug 70 įstatymų leidėjų“ – parlamento dauguma – balsavo už S. Žaparovo kandidatūrą.