„Žinoma, kokios bus pasekmės to, kas vyksta dabar – pavyzdžiui, savaitgaliais Minsko gatvėse. Ir sergamumas Minske yra didesnis nei kituose regionuose“, – pareiškė A. Lukašenka, susitikęs Minske su sveikatos apsaugos sistemos atstovais.

Baltarusijos prezidentą citavo jo spaudos tarnyba.

Kiek vėliau su prezidentūros spaudos tarnyba susijęs platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“ paskelbė vaizdo įrašo išrauką, kurioje A. Lukašenka sako, kad šalies valdžia „jokiais būdais neketina tuo pasinaudoti“.

„Greitai jie patys supras, kur įsipainiojo. Todėl čia nėra jokios politikos. Nori vaikščioti ir sirgti – tegul serga“, – kalbėjo jis.

„Juk ten Vakaruose žada didesnius pinigus. Atrodo, 53 milijonus žadėjo išskirti. Trys milijonai – kišenpinigiams, o 50 – gydymui nuo COVID-19. Kur gi tie pinigai?“ – stebėjosi A. Lukašenka.

Rugpjūčio pabaigoje Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pranešė, kad ES yra pasirengusi paremti taikų valdžios pasikeitimą Baltarusijoje ir skirti lėšų šalies gyventojų poreikiams patenkinti.

„Europos Komisija papildomai mobilizuoja 53 mln. eurų siekdama palaikyti Baltarusijos gyventojus šiuo itin sunkiu metu“, – paskelbė ji ir nurodė, kad 2 mln. eurų ketinama skirti padėti „represijų ir nepriimtino valstybės smurto aukoms“, 1 mln. eurų – pilietinei visuomenei ir nepriklausomai žiniasklaidai paremti, taip pat 50 mln. eurų – šalies sveikatos sektoriui, kovojančiam su koronaviruso pandemija, mažajam ir vidutiniam verslui, pažeidžiamoms grupėms ir socialinėms tarnyboms.

U. von der Layen paaiškino, kad 50 mln. eurų bus skirta ligoninėms medicininiams reikmenims įsigyti, o taip pat socialinių tarnyboms ir pagalbai žmonėms, kuriems labiausiai jos reikia.

Baltarusijoje jau beveik du mėnesius vyksta masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Oficialiai rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas A. Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994 metų. Opozicija nepripažįsta oficialiai paskelbtų rinkimų rezultatų ir sako, kad jie buvo suklastoti. Paprastai daugiausia žmonių protestuoti išeina sekmadieniais.