„Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijos nėra iškėlusios jokių baudžiamųjų bylų Sviatlanai Cichanouskajai“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė ministerijos atstovai.

Trečiadienį buvo pranešta, kad remiantis vienu rusų VRM dokumentu S. Cichanouskaja „ieškoma pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį“, nenurodant, kuo konkrečiai ji kaltinama.

Tačiau VRM ketvirtadienį paaiškino, jog 38 metų baltarusių politikė buvo formaliai įtraukta į Rusijos ieškomų asmenų bazę įgyvendinant Minsko ir Maskvos pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo teisėsaugos srityje.

S. Cichanouskaja į politines kovas įsitraukė po to, kai jos vyrui Siarhejui, populiariam tinklaraštininkui, buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose ir jis buvo areštuotas, nes esą rezgė sąmokslą nuversti vyriausybę.

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų, kuriuos oficialiai triuškinama persvara laimėjo autokratas prezidentas A. Lukašenka, S. Cichanouskaja paskelbė pergalę ir apkaltino Minską suklastojus balsavimo rezultatus. Vis dėlto ji, spaudžiama valdžios, neilgai trukus pasitraukė į Lietuvą. Kaip aiškino jos patikėtinė Volha Kavalkova, S. Cichanouskąją iš šalies išvežė Baltarusijos tarnybos, tad ji neturėjo kito pasirinkimo.

Kelios ES šalys pripažįsta S. Cichanouskają Baltarusijos opozicijos lydere. Su ja buvo susitikęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio teberengiamos masinės antivyriausybinės akcijos.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį stebėjosi Rusijos sprendimu įtraukti Baltarusijos opozicijos lyderę S. Cichanouskają į ieškomų asmenų sąrašą ir sako, kad reikia stebėti, ar Maskva nebandys jos sulaikyti tarptautiniais kanalais.

„Šiek tiek nustebino, gal net gerokai. Kam reikia tą daryti?“ – BNS trečiadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis pridūrė, kad tokiu veiksmu Rusija ir toliau stengiasi kompromituoti Koordinacinę tarybą.

„Čia yra to viso Koordinacinės tarybos menkinimo, kompromitavimo tęsinys. Čia dar vienas iš aspektų, nepripažįstant, kad tai gali būti partneris dialoge (...) Tas yra apmaudu, nes Koordinacinė taryba yra nuosaiki, nėra radikali, nenusiteikusi prieš tą pačią Rusiją“, – teigė L. Linkevičius.

Pasak ministro, šiuo sprendimu Rusija aiškiai parodo, kad S. Cichanouskajai vykstant į Baltarusiją ar Rusiją, ji iš karto būtų sulaikyta.

L. Linkevičius taip pat įspėja, kad Maskva S. Cichanouskają gali bandyti sulaikyti ir tarptautiniais kanalais.

„Labai aiškiai tuo pasakyta, kad bus sulaikyta ne tik į Baltarusiją, bet ir į Rusiją keliaujant, o galbūt Rusija bandys tą daryti, kaip mėgsta, ir Interpolo kanalais“, – kalbėjo L. Linkevičius.

„Būtina šitą situaciją užkardyti, nes politizuotų paieškų neturėtų būti. Tai reikia stebėti, kad tai neatsitiktų. Ji ne taip dažnai keliauja, tačiau vis tiek keliauja“, – pridūrė jis.