„Mums reikalinga galimybė žaisti kietai. Tuo pat metu negalime leisti, kad dialogas [su Maskva] nutrūktų“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas per konferenciją Bratislavoje.

„Mums reikalinga Rusija, kad spręstume konfliktus Sirijoje, Libijoje, Ukrainoje“, – kalbėjo H. Maasas, kurį cituoja Vakarų šalių žiniasklaidos priemonės.

Jis pridūrė, kad ES turėtų aiškiau reikšti savo poziciją, kai kalbama apie tokius dalykus, kaip Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimas.

Trečiadienį H. Maasas pareiškė, jog sieks, kad būtų imtasi sankcijų prieš asmenis, kurie, Berlyno nuomone, susiję su A. Navalno apnuodijimu, jeigu Rusija nepateiks paaiškinimų dėl šio įvykio aplinkybių.

44 metų Kremliaus kritikas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai ir prarado sąmonę skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nusileidus jis ilgiau kaip parą buvo gydomas Omsko miesto ligoninėje, o rugpjūčio 22 dieną perkeltas į Berlyno universitetinę ligoninę „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos vyriausybė, remdamasi kariuomenės laboratorijos tyrimo išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme rasta kovinės nervus paralyžiuojančios „Novičiok“ grupės medžiagos pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Rugsėjo 7-ąją „Charite“ pranešė, kad A. Navalnas buvo pažadintas iš dirbtinai palaikomos komos ir kad jo būklė pagerėjo. Vėliau jis buvo išrašytas iš ligoninės ir pažadėjo, kad sugrįš į Rusiją tęsti opozicijos kampanijos, kai visiškai pasveiks.

Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) antradienį patvirtino Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos laboratorijų išvadas, kad Rusijos opozicijos lyderis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ viena iš atmainų.

A. Navalno šeima ir bendražygiai tvirtina, kad su jo apnuodijimu yra susijusi Rusijos valdžia. Maskva tai neigia.