„Narges paleistas iš Zandžano kalėjimo 15 valandą (14 val. 30 min. Lietuvos laiku). Linkime laisvės visiems kaliniams“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė jos vyras Taghi Rahmani.

2015 metų gegužę suimta N. Mohammadi anksčiau dalyvavo kampanijoje už mirties bausmės panaikinimą ir atstovavo Irano žmogaus teisių gynėjų centrui, kurį įkūrė Nobelio taikos premijos laureatė Shirin Ebadi.

Du vaikus turinti 48-erių aktyvistė buvo nuteista kalėti 10 metų už „neteisėtos organizacijos įsteigimą ir valdymą“.

Už spaudos laisvę kovojančios organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) duomenimis, N. Mohammadi gruodžio pabaigoje buvo perkelta iš Teherane įsikūrusio Evino kalėjimo, kur ji buvo laikoma nuo 2015 metų, į kalėjimą Zandžane, esančiame į šiaurės vakarus nuo sostinės.

Aktyvistė, kuri, kaip buvo pranešta, serga neurologine liga, sukeliančia raumenų paralyžių ir kvėpavimo sutrikimus, birželį prašėsi laikinai išeiti iš kalėjimo, kad galėtų gauti medicininę pagalbą.

Ji buvo paleista į laisvę JT žmogaus teisių komisarei Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) prieš kelias dienas paraginus Iraną „nedelsiant paleisti“ politinius kalinius, kuriems netaikoma iniciatyva ištuštinti kalėjimus per naujojo koronaviruso pandemiją.

Nuo kovo mėnesio daugiau nei 100 tūkst. kalinių Irane buvo laikinai paleisti iš pataisos įstaigų arba jiems bausmės buvo sušvelnintos, siekiant apriboti COVID-19 infekcijos plitimą.

Irano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, koronavirusu šalyje lig šiol užsikrėtė 483 844 žmonės, o 27 658 iš jų mirė.

RSF parengtame šių metų Pasaulio spaudos laisvės indekse Iranas tarp 180 valstybių užima 173 vietą.