Tokių asmenų sąrašą sudaro šalies Vidaus reikalų ministerija.

„Pagrindas paieškai: ieškoma remiantis Baudžiamojo kodekso straipsniu“, – nurodoma duomenų bazėje. Apie kokį straipsnį konkrečiai kalbama, nėra nurodyta.

Savo ruožtu agentūrai TASS šaltinis iš teisėsaugos institucijų paaiškino, kad į ieškomų asmenų sąrašą S. Cichanouskaja buvo įtraukta Baltarusijoje, tačiau „jos paieška bus įgyvendinama ir Rusijoje, nes ji yra tarptautinė“.

Šaltinis pridūrė, kad jokia baudžiamoji byla S. Cichanouskajai Rusijoje nėra iškelta.

Baltarusijoje S. Cichanouskaja kaltinama raginimu imtis prieš šalies nacionalinį saugumą nukreiptų veiksmų. Šiuo metu S. Cichanouskaja yra Europoje. Jai dėl valdžios spaudimo ir grasinimų prabėgus kelioms dienoms po rinkimų teko palikti Baltarusiją – ji išvyko į Lietuvą.

Rusija į ieškomų asmenų sąrašą trečiadienį taip pat įtraukė opozicijos kanalo „Nexta“ susirašinėjimo platformoje „Telegram“ buvusį vyriausiąjį redaktorių Romaną Protasevičių. VRM duomenų bazė nurodoma, kad jis irgi ieškomas dėl baudžiamosios bylos, bet daugiau detalių nepateikiama.

Kremlius bando sumenkinti Baltarusijos opozicijos veikėjos S. Cichanouskajos vaidmenį

Kiek anksčiau trečiadienį Kremlius pabandė sumenkinti Baltarusijos opozicijos veikėjos S. Cichanouskajos vaidmenį pareikškęs, kad prezidentas Vladimiras Putinas neturi planų su ja susitikti.

S. Cichanouskaja, 38 metų politikos naujokė, pasiskelbė nugalėjusi ilgametį šalies lyderė Aliaksandrą Lukašenką rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose.

Po ginčijamų rinkimų pareigūnams paskelbus, kad pergalę iškovojo A. Lukašenka, šalį apėmė didžiuliai opozicijos protestai, o S. Cichanouskaja buvo priversta palikti tėvynę ir pabėgo į Lietuvą, kad nebūtų suimta.

Praėjusią savaitę Lietuvoje S. Cichanouskaja susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu), o antradienį skrido į Vokietiją susitikti su kanclere Angela Merkel.

Trečiadienį V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos lyderis neplanuoja užmegzti kontaktų su S. Cichanouskaja.

„Jokių kontaktų nenumatyta“, – pareiškė D. Peskovas žurnalistams, suabejodamas jos vaidmeniu šalies politiniame gyvenime.

„Ponios Cichanouskajos Baltarusijoje nėra. Vargu ar kas galėtų pasakyti, kad ji kaip nors dalyvauja Baltarusijos gyvenime“, – pareiškė D. Peskovas.

„Ji susitinka su įvairiais valstybių ir vyriausybių vadovais, laikančiais dabartinį Baltarusijos prezidentą neteisėtu“, – pridūrė jis.

S. Cichanouskaja siekia padidinti tarptautinį spaudimą Minsko režimui, Baltarusijos sostinės gatvėse nesibaigiant protestams.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė sankcijų Baltarusijos pareigūnams, sukeldamos Minsko ir jo sąjungininkės Maskvos pasipiktinimą.

Į politinę kovą S. Cichanouskaja įsitraukė po to, kai valdžia įkalino jos sutuoktinį, populiarų tinklaraštininką Siarhejų Cichanouskį, ir uždraudė jam varžytis prezidento rinkimuose.

Sviatlana Cichanouskaja

„Die Zeit“: S. Cichanouskaja nenorėtų būti prezidentė

Opozicijos kandidatė į prezidentus S. Cichanouskaja nenorėtų užimti šio posto. Ji tai pareiškė trečiadienį paskelbtame interviu Vokietijos leidiniui „Die Zeit“.

„Aš nenoriu tapti prezidente. Aš neturiu patirties, neturiu drąsos. Aš turiu rūpintis dviem mažais savo vaikais“, - sakė ji.

S. Cichanouskaja taip pat pabrėžė nesiekianti valdžios. „Jeigu valdžia reiškia „būti atsakingam“, tai aš to nenoriu, man tai siaubinga. Kasdien bijai, kad padarysi klaidų, kurios turės skaudžių padarinių šaliai ir žmonėms“, - teigė politikė.

„Valdžia – tai našta, šito aš niekam nelinkiu. Gal kai kam valdžia reiškia laisvę, man – ne. Aš noriu būti su savo vyru ir vaikais“, - pridūrė ji.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Jų laimėtoju pasiskelbė ilgametis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

Cichanouskaja: diplomatų atšaukimas iš Minsko rodo jo nenorą palaikyti santykius

Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį pareiškė, kad kelių ES šalių sprendimas atšaukti savo ambasadorius iš Minsko liudija apie jo nenorą palaikyti santykius su užsienio valstybėmis.

„Per pastaruosius du mėnesius režimas leido aiškiai suprasti neketinąs bendrauti su baltarusių liaudimi. Dabar jis rodo, kad užsienio politikos ryšių irgi neketina plėtoti. Jis išvaro diplomatus, kaltina kitas šalis protestų finansavimu, išgalvoja tarptautines derybas telefonu“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė S. Cichanouskaja.

Tokį pareiškimą baltarusių opozicijos lyderė padarė Baltijos šalims ir Lenkijai atšaukus konsultacijoms savo ambasadorius Minske.

S. Cichanouskajos nuomone, „visi šie veiksmai veda prie santykių ir sutarčių su Baltarusija nutraukimo“.

„Režimas pasinėrė į užsienio politikos blokadą ir bando visus mus nutempti kartu. Tačiau tai jam nepavyks“, – pareiškė buvusi kandidatė į prezidentus.

Pasak jos, ES lyderiai, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną ir Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, „reiškia susižavėjimą baltarusiais ir yra pasirengę realiai palaikyti demokratijos pergalę šalyje“.

„Jie žino, kad Baltarusija nėra keleto žmonių, jėga ir manipuliacijomis laikančių valdžią savo rankose. Baltarusija yra tauta, kuri jau pasirinko ir savo pasirinkimo neatsisakys“, – pažymėjo S. Cichanouskaja.

Pirmadienį Lietuva ir Lenkija paskelbė atšaukiančios konsultacijoms savo ambasadorius Minske, tvyrant įtampai dėl ginčijamų vasarą įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų.

Praėjusią savaitę Minskas, reaguodamas į ES sankcijas baltarusių pareigūnams, siejamiems su rinkimų klastojimu ir smurtu prieš demonstrantu, ėmėsi tokių pačių veiksmų ir paragino Lietuvą bei Lenkiją sumažinti savo diplomatinių darbuotojų Baltarusijoje skaičių.

Latvija, solidarizuodamasi su Lietuva ir Lenkija, atšaukė konsultacijoms savo ambasadorių Baltarusijoje, pirmadienį paskelbė latvių užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius. Trečiadienį tokį patį žingsnį atliko ir Estija.

Vilnius ir Varšuva išprovokavo itin didelį Minsko pasipiktinimą, nes reiškia palaikymą Baltarusiją apėmusiems antivyriausybiniams protestams ir suteikė prieglobstį S. Cichanouskajai.