S. Cichanouskaja, 38 metų politikos naujokė, pasiskelbė nugalėjusi ilgametį šalies lyderė Aliaksandrą Lukašenką rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose.

Po ginčijamų rinkimų pareigūnams paskelbus, kad pergalę iškovojo A. Lukašenka, šalį apėmė didžiuliai opozicijos protestai, o S. Cichanouskaja buvo priversta palikti tėvynę ir pabėgo į Lietuvą, kad nebūtų suimta.

Praėjusią savaitę Lietuvoje S. Cichanouskaja susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu), o antradienį skrido į Vokietiją susitikti su kanclere Angela Merkel.

Trečiadienį V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos lyderis neplanuoja užmegzti kontaktų su S. Cichanouskaja.

„Jokių kontaktų nenumatyta“, – pareiškė D. Peskovas žurnalistams, suabejodamas jos vaidmeniu šalies politiniame gyvenime.

„Ponios Cichanouskajos Baltarusijoje nėra. Vargu ar kas galėtų pasakyti, kad ji kaip nors dalyvauja Baltarusijos gyvenime“, – pareiškė D. Peskovas.

„Ji susitinka su įvairiais valstybių ir vyriausybių vadovais, laikančiais dabartinį Baltarusijos prezidentą neteisėtu“, – pridūrė jis.

S. Cichanouskaja siekia padidinti tarptautinį spaudimą Minsko režimui, Baltarusijos sostinės gatvėse nesibaigiant protestams.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė sankcijų Baltarusijos pareigūnams, sukeldamos Minsko ir jo sąjungininkės Maskvos pasipiktinimą.

Į politinę kovą S. Cichanouskaja įsitraukė po to, kai valdžia įkalino jos sutuoktinį, populiarų tinklaraštininką Siarhejų Cichanouskį, ir uždraudė jam varžytis prezidento rinkimuose.