„Mūsų pirminiais skaičiavimais, apie 50 proc. Kalnų Karabacho gyventojų ir 90 proc. moterų ir vaikų – arba maždaug 70 000-75 000 žmonių – teko persikelti“, – agentūrai AFP sakė Kalnų Karabacho teisių ombudsmenas Artakas Beglaryanas.

Pasak A. Beglaryano, dėl kovų persikelti priversti gyventojai prieglobsčio ieško kitose ginčijamos teritorijos vietose arba bėga į Armėniją ir kitas vietoves.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho atsinaujino prieš daugiau kaip savaitę. Daugiausiai armėnų gyvenamas regionas 1991-aisiais atsiskyrė nuo Azerbaidžano.

Abi pusės nepaiso raginimų skelbti paliaubas ir kaltina viena kitą pradėjus naujus susirėmimus. Naujos kovos vyksta nuo rugsėjo 27 dienos.

Nepertraukiamai Azerbaidžano pajėgų apšaudomas pagrindinis Kalnų Karabacho miestas Stepanakertas pavirto miestu vaiduokliu.

Nuo susirėmimų pradžios žuvo beveik 290 žmonių, tarp kurių daugiau kaip 47 civiliai. Baiminamasi, kad kovos gali išaugti į daugiafrontį karą, į kurį įsitrauks įtakingos regiono valstybės Turkija ir Rusija.

Azerbaidžanas taip pat kaltina Armėnijos pajėgas apšaudant civilinius taikinius miesto zonose, įskaitant antrą pagal dydį šalies miestą Gendžė, kuriame gyvena daugiau kaip 330 000 žmonių. Dar nenustatyta, kiek Azerbaidžano gyventojų persikėlė dėl kovų.