Izraelio ministras Gabi Ashkenazi ir jo JAE kolega šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas sveikindamiesi susidaužė alkūnėmis, laikydamiesi koronaviruso prevencijos priemonių.

Tai buvo pirmasis jų tiesioginis susitikimas nuo rugsėjo vidurio, kai ilgametės priešininkės pasirašė JAV tarpininkautą susitarimą dėl santykių normalizavimo.

Susitikimo šeimininko Vokietijos diplomatijos vadovo Heiko Maaso lydimi svečiai apėjo monumentą – iš daugiau nei 2 700 betono blokų sudarytą labirintą, plotu prilygstantį trims futbolo aikštėms.

Monumentas skirtas šešiems milijonams žydų, tapusių Adolfo Hitlerio nacistinio režimo aukomis.

Šeicho A. bin Zayedo al Nahyano apsilankymas yra simbolinis žingsnis, rodantis pasikeitusį arabų pasaulio požiūrį į Izraelį ir žydus.

Politiniai konfliktai nulėmė įtampą musulmonų ir judėjų santykiuose. Daugelyje musulmoniškų arabų šalių iki šiol yra populiaru neigti Holokaustą.

H. Maasas „didele garbe“ pavadinto tai, kad „Izraelio ir Emyratų užsienio reikalų ministrai pasirinko Berlyną kaip savo pirmojo istorinio susitikimo vietą“.

„Svarbiausia diplomatijos valiuta yra pasitikėjimas, ir aš asmeniškai dėkoju abiem savo kolegoms, kad jie rodo šį pasitikėjimą Vokietija“, – pareiškė jis.

Bahreinas ir JAE tapo pirmosiomis arabų valstybėmis, atkūrusiomis santykius su Izraeliu po Egipto, taikos sutartį pasirašiusio 1979 metais, ir Jordanijos tai padariusios 1994-aisiais.

Vadinamosios Abraomo sutarties – dokumento, kuriuo Bahreinas ir JAE oficialiai pripažino Izraelio valstybę – pasirašymas reiškia reikšmingą dešimtmečius trukusio status quo, kai arabų šalys bandė išlaikyti vieningą poziciją prieš Izraelį dėl jo elgesio su palestiniečiais, pasikeitimą.

H. Maasas šį susitarimą pavadino „pirma gera žinia Artimuosiuose Rytuose po ilgo laiko – ir naujo judėjimo galimybe Izraelio ir palestiniečių dialoge“.

„Šia galimybe reikia pasinaudoti“, – pareiškė jis pridurdamas, kad Europos Sąjunga yra pasirengusi padėti.