„Estonia“ nuskendo 1994 metų rugsėjo 28 dieną per smarkią audrą Baltijos jūroje, plaukdamas iš iš Stokholmo į Taliną. Iš 989 laive buvusių keleivių ir įgulos narių liko gyvi tik 137.

„Norėtume kaip įmanoma greičiau inicijuoti papildomą tyrimą, kad gautume atsakymus į visus klausimus, iškilusius gavus naujos informacijos“, – pažymėjo J. Ratas.

Pasak premjero, visų pirma turi būti apžiūrėtas jūros dugnas aplink katastrofos vietą, taip pat įvertinta korpusui padaryta žala.

Rugsėjį pasirodžiusio „Discovery“ dokumentinio filmo kūrėjų komanda, nusileidusi prie nuskendusio kelto, jo korpuse aptiko 4 m skersmens skylę, kurią anksčiau iš dalies slėpė jūros dugnas.

Šis radinys verčia suabejoti oficialia versija, kad keltas galėjo nuskęsti į korpusą atsitrenkus ir jį pramušus atitrūkusiam skydeliui.

Buvęs Estijos prokuroras Margusas Kurmas, vadovavęs tyrimui dėl kelto „Estonia“ katastrofos, neseniai pareiškė, kad jis galėjo nuskęsti po susidūrimo su švedų povandeniniu laivu.

Pastaruoju metu aukų artimieji ne kartą kreipėsi į teismus ir vyriausybę su raginimu nuodugniau ištirti katastrofos aplinkybes. Tačiau visi jų reikalavimai buvo atmetami, vadovaujantis palaikų tvarkymo įstatymu.