Kinijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Zhang Junas, pirmadienį 26 šalių vardu kalbėdamas Generalinės Asamblėjos Žmogaus teisių komiteto posėdyje, sakė, kad „vienašališkos prievartos priemonės“ pažeidžia JT Chartiją, daugiašališkumo principą ir žmogaus teises, nes kenkia „paveiktų šalių gyventojų gerovei“ ir pakerta jų teisę į sveikatą.

„Visuotinis solidarumas ir tarptautinis bendradarbiavimas yra galingiausi ginklai kovojant su COVID-19 ir ją įveikiant“, – nurodoma bendrame pareiškime.

„Šia proga raginame visiškai ir nedelsiant atšaukti vienašališkas prievartos priemones, kad būtų užtikrintas visapusiškas, veiksmingas ir efektyvus visų tarptautinės bendruomenės narių atsakas į COVID-19“, – priduriama dokumente.

Tarp pareiškimą pasirašiusių šalių yra Kuba, Šiaurės Korėja, Iranas, Rusija, Sirija ir Venesuela. Šioms valstybėms JAV, Europos Sąjunga ir kitos Vakarų šalys yra paskelbusios sankcijas.

Pareiškime pažymima, kad tiek JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, tiek JT žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet ragina atšaukti baudžiamąsias priemones, trukdančias šalims reaguoti į pandemiją.

Vokietijos ambasadorius prie JT Christophas Heusgenas per gegužę vykusį JT Saugumo Tarybos posėdį pažymėjo, kad ES taikomos sankcijos „nevaržo humanitarinės pagalbos ar medicinos priemonių, skirtų sumažinti COVID-19 pandemijos poveikį, tiekimo“. Diplomatas tąsyk kalbėjo apie konkrečias ES rekomendacijas dėl pagalbos teikimo karo draskomos Sirijos žmonėms.