„Sąlygos, kurias Vengrija iškėlė užsienio aukštosioms švietimo įstaigoms, neatitinka ES teisės“, – teigia ETT.

G. Sorosas 1991 m. įkūrė Vidurio Europos universitetą savo gimtajame Budapešte. Visgi, dėl naujojo įstatymo 2019 m. universitetas savo veiklą buvo priverstas perkelti į Vieną.

Vengrijos Aukštojo mokslo įstatymas reglamentuoja visų tarptautinių aukštojo mokslo įstaigų veiklą, tačiau manoma, kad šiuo įstatymu premjeras Viktoras Orbanas siekė uždrausti būtent Vidurio Europos universiteto veiklą.

Iš universiteto tarybos pirmininko pareigų 2007 m. pasitraukęs G. Sorosas remia pilietinės visuomenės ir prodemokratines iniciatyvas, kurios kritikuoja V. Orbano dešiniųjų pažiūrų vyriausybę ir vis labiau autoritarinį valdymą.

Europos Komisija dėl Aukštojo mokslo įstatymo padavė Vengriją į teismą, o ETT antradienį nurodė, kad Vengrija nesilaikė įsipareigojimų Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

Pasak teisėjų, Vengrija neturėjo diskriminuoti tokių įstaigų, kaip Vidurio Europos universitetas, reikalaudama, kad Vengrijoje siūlomų studijų programų atitikmenys būtų dėstomi ir universitetų kilmės šalyse – šiuo atveju JAV.