„Komisijos nariai priėmė sprendimą... parlamento rinkimų, įvykusių spalio 4 dieną, rezultatus pripažinti negaliojančiais“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė N. Šaildabekova.

Pasak jos, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją.

„Kad padėtis šalyje netaptų įtempta, priimtas toks sprendimas. Visi 11 posėdyje dalyvavusių CRK narių vienbalsiai palaikė pasiūlymą“, – sakė N. Šaildabekova.

Sooronbajaus Žejenbekovo biuro pareiškime sakoma, jog prezidentas „kontroliuoja padėtį ir reiškia įsitikinimą, kad visos politinės jėgos šalies interesus iškels virš savųjų“.

S. Žejenbekovas taip pat paskelbė, kad praėjusią naktį bandyta užgrobti valdžią šalyje.

„Praėjusią naktį kai kurios politinės jėgos pabandė neteisėtai užgrobti valstybinę valdžią. Pasinaudodami rinkimų rezultatais kaip pretekstu jie pažeidė viešąją tvarką“, – sakoma išplatintame pareiškime.

Prezidento teigimu, jis įsakė jėgos struktūroms nepralieti kraujo.

S. Žejenbekovas paragino protestų lyderius laikytis įstatymų, o šalies gyventojus – nepasiduoti provokacijoms.

„Pasiūliau Centrinei rinkimų komisijai kruopščiai ištirti pažeidimus ir esant būtinybei anuliuoti rinkimų rezultatus. Raginu politinių partijų lyderius nuraminti savo šalininkus ir išvesti juos iš susibūrimų vietų. Raginu visus savo tėvynainius išsaugoti taiką ir nepasiduoti provokacinių jėgų raginimams. Mūsų šalies taika ir mūsų visuomenės saugumas – svarbiausia. Raginu visas jėgas šalies likimą iškelti virš politinių ambicijų ir grįžti į teisinių priemonių sferą“, – sakoma pareiškime.

Pirmadienį vakare Biškeke kilo masiniai protestai prieš parlamento rinkimų rezultatus. Jais nepatenkintos opozicinės partijos pareiškė nepasitikėjimą rinkimais.

Milicijai bandant vaikyti protestus vandens patrankomis, ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis, vienas žmogus žuvo, o dar 590 – daugiausia jėgos struktūrų nariai – buvo sužeisti, antradienį pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija

Sooronbajus Žejenbekovas

Opozicija ragina atstatydinti

Tuo metu Kirgizijos opozicija antradienį pareiškė sieksianti nušalinti nuo pareigų prezidentą S. Žejenbekovą.

„Ketiname siekti, kad Sooronbajus Žejenbekovas būtų nušalintas nuo pareigų“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė opozicinės nacionalistinės partijos „Čon Kazat“ („Didysis žygis“) atstovas Maksatas Mamytkanovas.

Pasak jo, opozicija taip pat reikalaus priimti naują konstituciją.

„Kirgizijos parlamento rinkimai turi būti surengti iš naujo, bet tik priėmus naują konstituciją. Dabartinė Centrinė rinkimų komisija taip pat turėtų būti paleista, mes ja nepasitikime“, – pažymėjo M. Mamytkanovas.

Kitos opozicinės partijos „Mekenčil“ ("Patriotas") atstovas pranešė, kad opozicija siūlo į premjero postą buvusį parlamentarą Sadyrą Žaparovą.

„Opozicija nori matyti ministro pirmininko poste Sadyrą Žaparovą“, – pareiškė jis.

Šiuo metu S. Žaparovo šalininkai yra užėmę Kirgizijos vyriausybės pastatą ir neįleidžia į vidų jo darbuotojų.

Anksčiau protestuotojai paleido S. Žaparovą iš kolonijos, kur opozicijos lyderis buvo laikomas nuteisus jį dėl įkaito paėmimo.

Vyriausybė savo ruožtu pareiškė veikianti ypatingu režimu.

„Vyriausybė ragina visus politinio proceso dalyvius taikiai išspręsti turimus klausimus. Visi klausimai turi būti sprendžiami teisiniu būdu, siekiant užtikrinti mūsų žmonių gerovę ir saugumą, šalies klestėjimą“, – paskelbė ministrų kabinetas.

„Liaudies vyriausybė“

Susirėmimai Biškeke prasidėjo pirmadienį paskelbus preliminarius parlamento rinkimų rezultatus, kuriuos dėl įtariamo balsų pirkimo atsisakė pripažinti kelios opozicijos partijos. Į gatves išėję demonstrantai pareikalavo surengti pakartotinį balsavimą.

Per protestus vienas žmogus žuvo, dar 590 buvo sužeisti, antradienį pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija. „Interfax“ duomenimis, mirė 30–35 metų vyras, patyręs sunkią galvos smegenų traumą.

Saugumo pajėgos panaudojo specialiąsias priemones, įskaitant kurtinamąsias granatas ir vandens patranką, siekdamos išsklaidyti protestuotojus, mėginusius prasiveržti pro pastato, kuriame įsikūrę šios buvusios sovietinės respublikos parlamentas ir prezidentūra, vartus.

Naktį demonstrantai įsiveržė į Nacionalinio saugumo komiteto pastatą ir išlaisvino buvusį prezidentą Almazbeką Atambajevą. Pasak vietos žiniasklaidos, taip pat buvo paleisti ekspremjerai Saparas Isakovas ir Žantoras Satybaldijevas bei keletas opozicijos lyderių.

S. Žejenbekovas antradienį turi susitikti su parlamento rinkimuose dalyvavusių politinių partijų lyderiais.

Tuo metu rinkimus pralaimėjusios partijos ketina suformuoti „liaudies vyriausybę“ ir išrinkti naują ministrą pirmininką, per mitingą sakė opozicinės partijos „Ata-Meken“ (Tėvynė) lyderis Žanaras Akajevas.

Šaltinis saugumo tarnybose pranešė „Interfax“, kad opozicija paskyrė naują Nacionalinio saugumo komiteto vadovą.

Anksčiau buvo pranešta, kad sostinėje formuojamos „liaudies draugovės“, milicijos mieste nematyti.

Protestuotojai taip pat paskyrė naują sostinės vadovą, antradienį „Interfax“ pranešė Biškeko savivaldybės atstovai.

„Biškeko meriją užėmė maždaug 30 opozicinių partijų šalininkų. Jie nepateikė jokių reikalavimų dabartinei valdžiai“, – naujienų agentūrą informavo mero Azizo Surakmatovo patarėja Gulia Almambetova.

Savivaldybės pastate demonstrantai „Interfax“ korespondentui įteikė pranešimą spaudai, kuriame nurodoma, kad „liaudies meru“ tapo Žoošbekas Kojenalijevas.

Kirgizijos opozicija įsteigė Koordinacinę tarybą

Šešios Kirgizijos opozicinės partijos antradienį įsteigė Koordinacinę tarybą, pranešė buvusio prezidento Almazbeko Atambajevo įkurtos Kirgizijos socialdemokratų partijos (KSDP) atstovė Kunduz Žoldubajeva.

„Koordinacinę tarybą suformavo KSDP, „Respublika“, „Ata-Meken“ („Tėvynė“), „Butun Kırgızstan“ („Vieningoji Kirgizija“), „Bir Bol“ („Susivienykite“) ir „Zamandaš“ („Amžininkas“), – žurnalistams sakė K. Žoldubajeva.

Anot jos, tarybos nariai antradienį per spaudos konferenciją aptars šalyje po ginčijamų parlamento rinkimų kilusią politinę krizę.

Nesutarimai dėl Rusijos

Kaip skelbta prieš rinkimus, iš šešiolikos besivaržančių partijų, dvi partijos beveik neabejotinai gaus vietų 120 narių parlamente.

Partija „Birimdik“ („Vienybė“) vertinama kaip lojali prezidentui Sooronbajui Žejenbekovui, o tarp jos kandidatų yra prezidento brolis ir buvęs parlamento pirmininkas Asylbekas Žejenbekovas.

Pagrindinė minėtos partijos varžovė yra „Mekenim Kyrgyzstan“ („Mano tėvynė Kirgizija“), susijusi su įtakinga Matraimovų šeima, kurios atstovas, buvęs muitinės pareigūnas Rajimbekas Matraimovas pernai atsidūrė prieš korupciją protestavusių protestuotojų taikinyje.

Abi partijos pasisako už tolesnę integraciją su Rusijos vadovaujamu Eurazijos Ekonominės Sąjungos bloku, kuri buvo naudinga šimtams tūkstančių Rusijoje dirbančių kirgizų migrantų, kai Kirgizija prisijungė prie bloko 2015 metais.

Visgi „Birimdik“ partijos pirmininkas Maratas Amankulovas sukėlė pasipiktinimo bangą paviešinus jo praėjusių metų komentarus, kad „laikas grįžti“ į Maskvos glėbį.

Varžovai apkaltino jį nuvertinant Kirgizijos nepriklausomybę.

Rugsėjo 28 d. Sočyje vykusiame susitikime su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu S. Žejenbekovas perspėjo apie „jėgas“, norinčias „įkalti pleištą į [Kirgizijos ir Rusijos] aljansą“, tikriausiai turėdamas galvoje suvereniteto šalininkų mitingą, įvykusį sostinėje Biškeke praėjusį sekmadienį dėl M. Amankulovo komentarų.

Tuo tarpu penktadienį generalinė prokuratūra pranešė tirianti vieną per pranešimų programėles išplatintą vaizdo įrašą, kuriame matyti du slapta nufilmuoti garsaus universiteto studentai viešbučio kambaryje. Įrašu tikriausiai siekta pademonstruoti, jog opozicijos partijos palaiko homoseksualumą, kuris konservatoriškų pažiūrų šalyje yra griežtai smerkiamas.

Opozicijos partijos pareiškė, kad tai buvo bandymas jas apjuodinti prieš rinkimus.

Generalinis prokuroras taip pat tiria kaltinimus, kad viena partija papirko rinkėjus už balsus pasiūliusi anglių.

Politinė drama

Revoliucijos, Kirgizijoje vos per penkerius metus nuvertusios du autoritarinius prezidentus, buvo laikomos 2010 metais, siekiant pažaboti autoritarinį valdymą ir sustabdyti politines kovas, priimtos naujos konstitucijos varomąja jėga.

Rinkimų įstatymai reikalauja, kad 120 narių parlamente nė viena partija neužimtų daugiau nei 65 vietų.

Prezidentas renkamas vienai šešerių metų kadencijai – ši nuostata labai skiriasi nuo tendencijų kaimynėse Kinijoje, Kazachstane, Tadžikistane ir Uzbekistane.

S. Žejenbekovas tikisi bendradarbiauti linkusio parlamento, planuodamas savo ateitį pasibaigus kadencijai 2023 metais. Jo paties pirmtakas ir buvęs protežė Almazbekas Atambajevas šiuo metu yra kalinamas.

Įtampa tarp abiejų politikų išaugo po S. Žejenbekovo pergalės rinkimuose 2017 metais, o pernai pasiekė piką, kai A. Atambajevo rezidencijoje įvyko susišaudymas tarp buvusio prezidento ginkluotų šalininkų ir valstybės saugumo pajėgų, mėginusių jį suimti.

A. Atambajevas buvo sulaikytas dėl neteisėto vieno nusikaltėlių vadeivos paleidimo iš kalėjimo. Birželį politikas buvo nuteistas 11 metų kalėti.

Jis taip pat apkaltintas per reidą žuvusio specialiųjų pajėgų karininko nužudymu.

Nusiaubta ir apiplėšta aukso gavybos įmonė

Kirgizijoje, krečiamoje didelių neramumų po praeitą savaitgalį įvykusių ginčijamų parlamento rinkimų, šimtai užpuolikų antradienį nuniokojo ir apiplėšė vieną aukso gavybos įmonę, pranešė bendrovės atstovai.

„Apie 500 žmonių užgrobė Džerujaus verslovę, padegė įmonę ir ją išgrobstė“, – sakoma kasybos bendrovės „Aljans Altyn“ pranešime.

Incidento liudininkai pasakojo, kad kelias valandas liepsnojantis gaisras dar neužgesintas. Baiminamasi, kad liepsnos gali persimesti į sandėlius, kur laikomos toksiškos cheminės medžiagos.

Anksčiau „Aljans Altyn“ pranešė stabdantis įmonės darbą, kai į Džerujaus verslovę neteisėtai įsibrovė pašalinių asmenų.

Džerujaus kasykla yra antroji pagal dydį aukso verslovė Kirgizijoje.