Sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca praėjusį trečiadienį pripažino, kad metas pokyčiams, reaguodamas į opozicijos įstatymų leidėjo tvirtinimą, kad vyriausybė gerokai nuvertina tikrąjį „Covid-19“ infekcijų skaičių.

Jo pasisakymai papiktino medikų grupes, kurios apkaltino vyriausybę šalies protrūkio slėpimu.

Pasak šiuo klausimu tiesiogiai informuoto asmens, sprendimas į bendrą sumą neįtraukti užsikrėtusių, tačiau gydymo nereikalaujančių žmonių buvo priimtas dėl didelio skaičiaus besimptomių atvejų, nustatytų plačiai testuojant populiaciją.

Sprendimas buvo priimtas prieš tai, kai ministerija liepos 29 d. pakeitė „Covid-19“ formuluotę, pranešdama apie naujų „pacientų“, o ne naujų „atvejų“ skaičių.

F. Koca pakomentavo ataskaitų standarto pasikeitimą, kai įstatymų leidėjas iš pagrindinės Turkijos opozicijos partijos pacitavo šalies testavimo centrų duomenis, rodančius, kad infekcijos beveik dvidešimt kartų viršijo oficialų skaičių.

F. Koca atmetė Murato Emiro iš Respublikonų liaudies partijos pateiktus skaičius ir pareiškė, kad dabartinis pandemijos etapas pateisina akcento perkėlimą nuo atvejų į pacientus.

Jo gynybinę poziciją užsipuolė medikų grupės, kurios jau seniai kaltino valdžios institucijas atvejų skaičiaus iškraipymu.

„Mes tai kartojome šešis mėnesius. Jūs elgėtės neskaidriai. Jūs slėpėte faktus, – teigiama Turkijos medicinos asociacijos kreipimęsi į ministrą. – Jums nepavyko užkirsti kelio pandemijos plitimui.“

Augantis atvejų skaičius

Liepos 29 d. Turkija pranešė apie 942 naujus „pacientus“, o viena diena anksčiau pranešė apie 963 naujus „atvejus“.

Remiantis opozicijos įstatymų leidėjo M. Emiro tvirtinimu, rugsėjo 10 d. naujų infekcijų skaičius siekė 29 377 – nepalyginamai daugiau, nei Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamas „naujų pacientų“ skaičius, tą dieną buvęs 1512.

„Šis palyginimas akivaizdžiai parodo, kodėl ministerija liepą priėmė tokį sprendimą, – sakė M. Emiras. – Teigiamų atvejų skaičius išaugo tiek, kad jie išgalvojo šitą dalyką, vadinamą „pacientų skaičiumi“.

Oficialūs duomenys rodo, kad Turkijoje nuo protrūkio pradžios 318 663 žmonės buvo identifikuoti kaip koronaviruso „pacientai“. Mirusių per tą laiką buvo 8195.

Netrukus po pirmojo patvirtinto atvejo kovo mėnesį Turkija uždarė didžiąją savo ekonomikos dalį. Politikos formuotojai patvirtino didelę skatinimo programą, skirtą sušvelninti poveikį ekonominei veiklai, nuo vasaros vidurio palaipsniui vėl atidarydami ekonomiką.

Nukentėjo turizmas – prarasta dešimtys milijardų dolerių pajamų tuo metu, kai Turkijai ypatingai reikėjo užsienio valiutos, kad padidintų turimas atsargas.

Bendrasis vidaus produktas per antrąjį ketvirtį lyginant su praėjusiais metais susitraukė 9,9 proc., daugiausiai per dešimtmetį.

Supykdė PSO

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paragino Turkiją pranešinėti apie visus koronaviruso atvejus, kilus nerimastavimams, ar šalis nemenkina pastarojo meto protrūkio masto.

Oficialūs Turkijos duomenys atspindi tik tų pacientų, kuriems reikalingas gydymas, o ne visų asmenų, kurių tyrimo rezultatai buvo teigiami, skaičių. Turkijos sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca neseniai pripažino, kad šalis jau prieš porą mėnesių nustojo skelbti apie visų užsikrėtusiųjų skaičių.

PSO išpublikavo tviteryje pranešimą ir Paragino Turkijos vyriausybę prisitaikyti prie PSO rekomendacijų, „siekiant suderinti duomenų rinkimą ir reagavimo priemones“. PSO taip pat rašė, kad Turkija buvo konsultuota dėl tyrimo metodų.

Liepos pabaigoje Turkija liovėsi skelbusi visų užsikrėtusiųjų „Covid-19“ skaičių ir ėmė skelbti tik skaičių žmonių, kurių tyrimai teigiami ir kuriems pasireiškė simptomai.

Pasak šalies sveikatos apsaugos ministro, didesnį dėmesį pacientams pateisina dabartinė pandemijos situacija.

Ministras tviteryje padėkojo PSO Europos regiono direktoriui Hansui Kluge už tai, kad pakomentavo Turkijos testavimo rezultatus. H. Kluge nekomentavo PSO rekomendacijų Turkijai atnaujinti duomenų rinkimo metodus.