JAV diplomatijos vadovas su Japonijos, Australijos ir Indijos užsienio reikalų ministrais susitinka per kelionę, kuri buvo sutrumpinta – atsisakant apsilankymų Pietų Korėjoje ir Mongolijoje – kilus koronaviruso krizei Vašingtone, kur COVID-19 susirgo prezidentas Donaldas Trumpas ir nemažas būrys jo darbuotojų bei patarėjų.

M. Pompeo prognozavo, kad šalių ketvertas, kuriam suburti prireikė laiko, Tokijuje turėtų padaryti „reikšmingų pranešimų“.

Vis dėlto nesitikima, kad po derybų, kurios atrodo labiau simbolinės, bus paskelbtas koks nors bendras pareiškimas ar surengta spaudos konferencija.

M. Pompeo yra pirmas JAV aukšto rango pareigūnas, apsilankęs Japonijoje po to, kai praėjusį mėnesį šioje šalyje pradėjo dirbti naujasis premjeras Yoshihide Suga, ir sakė esąs įsitikinęs, kad Tokijo ir Vašingtono pozicijos dėl regiono klausimų sutampa.

M. Pompeo griežtai kritikuoja Kiniją įvairiais klausimais, nuo saugumo iki žmogaus teisių ir kcoronaviruso pandemijos, dėl kurios D. Trumpo administracija stengėsi apkaltinti Kiniją.

M. Pompeo vadovauja tarptautinei kampanijai už Kinijos, įskaitant jos technologijas, ignoravimą.

JAV, Japonijos, Australijos ir Indijos aljansą aktyviai propagavo buvęs japonų premjeras Shinzo Abe – kaip būdą didžiosioms regiono demokratijoms stiprinti bendradarbiavimą Kinijos karinių ir kitokių grėsmių akivaizdoje.

Y. Sugai teks atidžiai balansuoti: viena vertus, jis sieks tęsti Tokijo laipsnišką ryšių su Pekinu gerinimą, bet taip pat rems sąjungininkus Vašingtoną, Naująjį Delį ir Kanberą, kurie visi šiuo metu yra įsitraukę į ginčus su Kinija.

Vienas japonų diplomatas prieš susitikimus žiniasklaidai sakė, kad ministrai aptars įvairius klausimus, tarp jų kovos su virusu priemones, laivybos ir kibernetinį saugumą.

Pirmasis ketverto susitikimas įvyko pernai Niujorke ir imamasi veiksmų, kad šie susitikimai būtų rengiami kasmet.

M. Pompeo antradienį taip pat susitiks su Y. Suga, o vėlai vakare išskris atgal į Vašingtoną.