„Išvykstu iš Walterio Reedo medicinos centro šiandien 6:30 vakare“, – rašo D. Trumpas.

Lietuvos laiku D. Trumpas turėtų būti išleistas iš ligoninės antradienio naktį apie 1 val. 30 min.

„Jaučiuosi tikrai gerai. Nebijokite Covid. Neleiskite jai užvaldyti jūsų gyvenimo. Jaučiuosi geriau nei prieš 20 metų“, – tviteryje tvirtina D. Trumpas.

Jis taip pat teigia įgijęs vertingų žinių apie šią infekciją.

D. Trumpo gydytojas Seanas Conley'is pirmadienį žurnalistams patvirtino, kad prezidentas gali saugiai grįžti į Baltuosius rūmus. Pasak medikų, D. Trumpas neturi jokių nusiskundimų dėl kvėpavimo takų ir 72 valandas nekarščiavo.

Gydytojo teigimu, D. Trumpo deguonies kiekis kraujyje šiuo metu normalus, tačiau S. Conley'is informavo, kad prezidentui du kartus buvo tiekiamas papildomas deguonis. Sekmadienį gydytojas jau sakė, kad vieną kartą papildomo deguonies D. Trumpas gavo penktadienį Baltuosiuose rūmuose likus kelioms valandoms iki jo išvykimo į ligoninę.

Jau buvo trumpam palikęs ligoninę

D. Trumpas jau buvo kelioms minutėms palikęs ligoninę, kad pasveikintų prie klinikos susirinkusius savo šalininkus. Vaizdo įraše buvo matyti, kaip jis iš juodo visureigio mojo savo gerbėjams.

Greta vairuotojo sėdėjęs asmuo, atrodo, buvo su plastikiniu apsauginiu skydeliu ir medicininiu apsauginiu kostiumu. Netrukus po pasivažinėjimo D. Trumpas grįžo į karo ligoninę, sakė Baltųjų rūmų atstovas Juddas Deere‘as.

„Kiekvienas asmuo, kuris per šią visiškai nereikalingą kelionę buvo automobilyje, dabar privalo 14 dienų izoliuotis, – tviteryje rašė Jamesas Phillipsas, karo ligoninės medikas. – Jie gali susirgti. Jie gali mirti. Dėl politinio teatro. D. Trumpo paliepti rizikuoti savo gyvybe dėl teatro. Tai beprotybė.“

Donaldas Trumpas

G. Washingtono universiteto medicinos ir chirurgijos dėstytojas Jonathanas Reineris irgi išsakė savo nuomonę tviteryje: „Išvykęs iš Walterio Reedo ligoninės į džiugų pasivažinėjimą, prezidentas sukėlė slaptajai tarnybai didžiulį pavojų. Ligoninėje, artimai kontaktuodami su COVID-19 pacientu, mes dėvime maksimalią apsaugą: kostiumą, pirštines, respiratorių N95, akių apsaugą, gobtuvą. Tai – neatsakingumo viršūnė. Medikai turėjo šito neleisti. Jie privalėjo kovoti už protingą elgesį. [Toks elgesys] netinkamas.“

Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) direktyvomis, pacientas, kuriam įtariamas koronavirusas ar infekcija patvirtinta, gali palikti palatą dėl mediciniškai būtinais tikslais.

Protokolą pažeidusi D. Trumpo išvyka, kuria tikriausiai siekta patvirtinti pranešimus apie gerėjančią prezidento sveikatą po jo gydytojų painių savaitgalio komentarų, išprovokavo piktą medikų bendruomenės reakciją.

Sveikatos apsaugos ekspertai eteryje ir socialinėje žiniasklaidoje skundėsi, kad tokia išvyka prezidentas pažeidė savo paties vyriausybės gaires, kurios įpareigoja pacientus gydantis izoliuotis, ir sukėlė pavojų Slaptosios tarnybos darbuotojams.

Atvejų Baltuosiuose rūmuose daugėja

Pirmajai šalies porai testai buvo atlikti paaiškėjus, kad koronavirusu užsikrėtė artima D. Trumpo patikėtinė Hope Hicks.

Pirmadienį koronavirusas taip pat patvirtintas Baltųjų rūmų atstovei spaudai Kayleigh McEnany ir jos dviem pavaduotojams, pranešė televizija CNN.

Neįvardyti šaltiniai sakė, kad kororonavirusinė infekcija taip pat patvirtinta Baltųjų rūmų spaudos tarnybos darbuotojams Chadui Gilmartinui ir Karoline Leavitt.

Kiek anksčiau pirmadienį K. McEnany paskelbė, kad jai buvo testu patvirtinta naujojo koronaviruso infekcija, praėjus trims dienoms po JAV prezidento Donaldo Trumpo hospitalizacijos dėl COVID-19.

„Mano testai nuolat būdavo neigiami, įskaitant kiekvieną dieną nuo ketvirtadienio, [bet] pirmadienį ryte mano COVID-19 testas buvo teigiamas, nors nepatyriau jokių simptomų“, – sakoma K. McEnany pranešime.

„Jokie žurnalistai, prodiuseriai ar žiniasklaidos nariai Baltųjų rūmų medicinos padalinio nėra įvardyti kaip [mano] artimi kontaktai“, – pažymėjo D. Trumpo atstovė spaudai ir pridūrė, kad sužinojusi testo rezultatus karantinavosi.