Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas sakė, kad Anglijos visuomenės sveikatos agentūra (Public Health England, PHE), apdorojanti laboratorinių tyrimų rezultatus, dėl „senstelėjusios kompiuterinės sistemos“ neįtraukė į kasdien skelbiamą statistiką 15 841 užsikrėtimo atvejo, nustatyto nuo rugsėjo 25 dienos iki spalio 2-osios.

„Mūsiškis ligos ir jo poveikio vertinimas dėl šių duomenų reikšmingai nepakito“, – teigė M. Hancockas ir pridūrė, kad visi asmenys, kuriems buvo patvirtinta koronaviruso infekcija COVID-19, testų rezultatus gavo kaip įprasta.

Vis dėlto sekretorius pripažino, kad šis riktas sutrikdė vyriausybės programą, skirtą atsekti su užsikrėtusiais asmenimis glaudžių kontaktų turėjusius žmones ir užtikrinti, kad jie izoliuotųsi.

Penktadienio vakarą riktui išaiškėjus buvo dedamos pastangos jį atitaisyti. Tarnybos jau susisiekė su 51 proc. asmenų, kuriems reikėtų izoliuotis, Bendruomenių Rūmams sakė M. Hancockas.

„Šis incidentas niekada neturėjo nutikti, bet komanda skubiai ėmėsi veiksmų, kad sumažintų jo poveikį“, – pabrėžė jis.

Tačiau pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos deputatas Jonas Ashworthas sakė, kad šis riktas tėra naujausias ženklas, jog kontaktams atsekti skirta sistema, kurią premjeras Borisas Johnsonas vadino „pirmaujančia pasaulyje“, neveikia kaip turėtų.

„Tai ne vien netvarka... Sukeliamas pavojus gyvybėms“, – pabrėžė įstatymų leidėjas.

Sekmadienį Britanijoje oficialiai buvo užfiksuotas 22 961 naujas COVID-19 atvejis. Palyginus su šeštadienio duomenimis, šis skaičius buvo beveik 10 tūkst. atvejų didesnis, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 500 000.

Iki šiol Jungtinėje Karalystėje mirė daugiau kaip 42 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių – daugiau nei bet kurioje kitoje Europos valstybėje.