Kalbėdamas 34 narius turinčios PSO valdybos specialiame posėdyje dėl COVID-19 M. Ryanas sakė, kad kaimo ir miesto vietovėse, taip pat skirtingose amžiaus ir socialinėse grupėse šie skaičiai skiriasi, tačiau rodo, kad „didžiajai daugumai pasaulio pavojus išlieka“.

Pasak jo, pandemijos plitimas nesiliaus, nors esama priemonių jį kontroliuoti ir gelbėti gyvybes.

„Pavyko išvengti daug mirčių, ir dar daugiau gyvybių gali būti apsaugota“, – kalbėjo M. Ryanas.

Kartu posėdyje dalyvavęs PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) kiek anksčiau paprašė tylos minute pagerbti COVID-19 aukas ir plojimais padėkoti juos gelbėjusiems sveikatos apsaugos darbuotojams.

Pasak M. Ryano, Pietryčių Azijoje labai padaugėjo nustatomų naujų koronaviruso atvejų, Europos ir Viduržemio jūros rytinės pakrantės šalyse padaugėjo mirčių, o padėtis Afrikoje ir Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje yra „veikiau palankesnė“.

„Remiantis mūsų dabartiniais geriausiais skaičiavimais, maždaug 10 procentų pasaulio gyventojų jau galėjo būti užsikrėtę šiuo virusu“, – susitikime sakė M. Ryanas valdyboje dalyvaujančių valstybių, pagrindinių PSO donorių, vyriausybių atstovams.

Remiantis šia statistika, koronavirusu jau galėjo užsikrėsti daugiau nei 760 mln. iš maždaug 7,6 mlrd. pasaulio gyventojų. Tai būtų gerokai daugiau nei oficialiai skelbia PSO ir Baltimorėje įsikūręs Johnso Hopkinso universitetas. Oficialiais jų pateikiamais duomenimis, pasaulyje registruota daugiau nei 35 mln. COVID-19 atvejų.

Ekspertai seniai sako, kad tikrasis užsikrėtimo atvejų skaičius yra gerokai didesnis už oficialų.

PSO valdybos posėdyje turėjo būti apžvelgti veiksmai, dėl kurių buvo susitarta per praėjusį posėdį gegužę, kai buvo priimta rezoliucija dėl pasaulio ir PSO atsako į pandemiją.

M. Ryanas perspėjo, jog pasaulis dabar „artėja prie sudėtingo laikotarpio. Liga plinta toliau. Daugelyje pasaulio vietų ji sparčiai plinta.“