Protestuotojų minia patraukė prie riaušių policijos apsuptų parlamento rūmų, o kelios dešimtys žmonių išlaužė vartus ir mėgino patekti į komplekso, kuriame taip pat yra prezidento rezidencija, teritoriją, sakė ten esantis naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, pridūręs, kad aikštėje girdisi šūviai.

Policija taip pat naudoja vandens patrankas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas.

Anksčiau Vidaus reikalų ministerija paragino laikytis viešosios tvarkos ir pareikalavo, kad demonstrantai išsiskirstytų.

Pasak organizatorių, protesto akcijoje dalyvauja 11-os iš 16 rinkimuose dalyvavusių partijų šalininkai. Šių partijų atstovai pasirašė rezoliuciją, kuria reikalaujama atšaukti sekmadienį įvykusio balsavimo rezultatus.

Negalutiniai rezultatai rodo, kad daugiausia balsų rinkimuose surinko prorusiškam šalies prezidentui Sooronbajui Žejenbekovui artimos partijos, bet daugybė pranešimų apie toms partijoms palankius masinius rinkimų pažeidimus gali sukelti neramumų šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

Partijos „Birimdik“ („Vienybė“) ir „Mekenim Kyrgyzstan“ („Mano tėvynė Kirgizija“), pasisakančios už glaudesnę šalies integraciją į Maskvos Eurazijos ekonominę sąjungą, surinko maždaug po ketvirtadalį visų rinkėjų balsų.

Beveik neabejotina, kad prie jų prisijungs prezidentą palaikanti partija „Kirgistan“ („Kirgizija“), gavusi beveik 9 proc. balsų.

Paskelbus preliminarius rinkimų rezultatus kelios partijos paskelbė jų nepripažįstančios dėl daugybės balsavimo tvarkos pažeidimų ir klastojimų..

Opozicijos partijų atstovai išėjo į gatves protestuoti, reikalaudami panaikinti balsavimo rezultatus ir paskelbti pakartotinius rinkimus.

Sužeista mažiausiai 16 žmonių

Protestuotojams pirmadienį vakare susirėmus su teisėsauga buvo sužeisti mažiausiai 16 žmonių, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Iki 22 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku gauta informacijos apie 16 sužeistųjų, pristatytų į įvairias Biškeko ligonines“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos atstovė.

Pasak jos, informacija apie patirtų traumų pobūdį ir nukentėjusiųjų būklę tikslinama.

„Kol kas sunku pasakyti, kiek tarp nukentėjusiųjų esama jėgos struktūrų atstovų ir kiek demonstrantų“, – pažymėjo atstovė.