J. Bidenas atkakliai pirmavo tiek nacionaliniuose reitinguose, tiek lemiamose valstijose, kol D. Trumpui tenka ginti savo pozicijas net ir tose žemėlapio dalyse, kur jo lyderiavimas turėtų būti savaime suprantamu dalyku, įskaitant tradiciškai respublikoniškas Ajovą ir Džordžiją. Tiesą sakant, beveik visos valstijos, kurias apklausų rengėjai vertina kaip neapsisprendusias, yra tos pačios valstijos, kuriose prezidentas laimėjo 2016 m., o tai reiškia, kad J. Bidenas turi galimybę įžengti į D. Trumpo teritoriją.

„Manau, kad žiūrime į valstijas, kurios prieš metus atrodė garantuotos, o šiandien jau svyruoja arba beveik neabejotinai persigalvojo, o tai reiškia, kad prezidento priešininkas lipa jam ant kulnų, – teigia „Quinnipiac University Poll“ analitikas Timas Malloy. – Ar spalį jis gali tikėtis staigmenos? Antraip jam kyla grėsmė nugarmėti nuo uolos.“

D. Trumpo rinkėjų simpatijas sugniuždė koronaviruso pandemija, po jos sekęs ekonominis nuosmukis ir rasiniai neramumai visoje šalyje, o jo mėginimai ištaisyti kampaniją nesulaukė pritarimo. Vos tik jam pavyksta išsikapstyti iš vienos krizės, jis čia pat sulaukia naujos kritikos dėl savo komentarų apie žuvusius JAV karius arba įtarinėjimų, kad nesumokėjo visų mokesčių, kaip rašė „New York Times“.

Donaldo Trumpo remėjas

„Kontroversijų potvynis įstūmė prezidentą į kampą Vidurio Vakaruose, ten, kur jis išdalijo daug pažadų“, – sakė T. Malloy.

Apklausų pagal valstijas vidurkis trijose labiausiai neapsisprendusiose Vidurio Vakarų valstijose, kuriose D. Trumpas laimėjo 2016 m. – Pensilvanijoje, Mičigane ir Viskonsine – liudija J. Bideną pirmaujant daugiau nei 5 taškais. J. Bidenas taip pat beveik 7 taškais pirmauja šalies mastu.


Tuo pat metu J. Bidenas ir D. Trumpas kovoja petys į petį tokiose valstijose kaip Šiaurės Karolina, Arizona ir Florida. Praėjusią savaitę pasklido žinia, kad J. Bidenas prisivijo D. Trumpą Ajovoje, Džordžijoje ir Ohajuje. D. Trumpas visose šiose valstijose nuskynė pergalę 2016 m.

„Bet kokie solidūs prezidentiniai debatai yra galimybė pakeisti situaciją, – trečiadienį sakė GOP apklausos rengėjas Whitas Ayresas. – Jūs bandote įtikinti žmones, kurie kol kas jūsų nepalaiko, pereiti į jūsų pusę, tačiau vakar vakare vykę debatai to nepasiekė.“

Joe Bidenas

D. Trumpui bus sunku laimėti perrinkimą, nelaimėjus bent dalies išsilavinusių, priemiesčiuose gyvenančių moteriškos lyties rinkėjų simpatijų. Tačiau kovingas prezidento nusiteikimas, atsisakymas pasmerkti baltųjų viršenybės grupuotę ir nesugebėjimas užtikrinti taikaus perėjimo pralaimėjimo atveju sunaikino bet kokias galimybes tai padaryti. Netgi vienas iš jo debatų konsultantų, buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, pastebėjo, kad D. Trumpo pasirodymas buvo „per karštas“.

D. Trumpo kampanijos atstovas spaudai Hoganas Gidley ir Baltųjų rūmų atstovė Alyssa Farah trečiadienio rytą sakė, kad D. Trumpo atsakymas – „tai aišku“ – į raginimą pasmerkti baltuosius suprematistus prilygsta pasmerkimui.

include("/www/htdocs/delfi/media/jav-rinkimai/block.php"); ?>

„Kiek kartų, kokiais dar būdais jis turi tai pasakyti?“ – klausė H. Gidley.

Wh. Ayresas teigė, kad dabartiniam prezidentui sunku kalbėti apie pokyčius, nors būtent to nori rinkėjai.

Joe Bidenas

„Vos vienas iš penkių rinkėjų mano, kad šalis žengia teisinga linkme, ir tai sukuria galingą argumentą pokyčiams, – sakė jis. – Pokyčių pažadas Donaldui Trumpui suveikė per 2016 m. rinkimus. Pokyčių pažadas šiandien veikia Joe Bidenui. Pastaraisiais mėnesiais neįvyko nieko, kas pakeistų šią fundamentalią dinamiką.“

D. Trumpo kampanija ir toliau demonstruoja pasitikėjimą savimi – net po plačiai kritikuoto debatų spektaklio antradienį vakare. D. Trumpas trečiadienį žurnalistams sakė, kad „remiantis kone visomis apklausomis, kurias aš mačiau, debatus mes laimėjome“, o tviteryje pasigyrė, kad debatai surinko „visų laikų aukščiausius kabelinės televizijos reitingus“.

Rinkėjų reitingų dinamika D. Trumpui dabar blogesnė nei 2016 m. Prieš ketverius metus tą pačią dieną Ohajuje jis pirmavo 2 taškais, o šiandien atsilieka 3,3 taško. Džordžijoje jis nusirito nuo plius 5 taškų iki minus 1,2 taško, o Ajovoje jo 5 taškų persvara virto lygiosiomis.


Joe Bideno remėjos

Abejonės Ajovoje

Ajova, valstija, kurioje D. Trumpas 2016 m. laimėjo 9 taškų persvara, signalizuoja, kad abiejų kandidatų jėgos praktiškai lygios. D. Trumpas prieš penkis mėnesius Ajovoje pirmavo 6 taškais. Dabar jis visiškai nutraukė reklamą šioje valstijoje – šią savaitę jo reklamos išlaidos buvo sustabdytos. Tuo tarpu J. Bidenas atrado vyresnių nei 65 metų rinkėjų palankumą ir pradėjo reklamuotis per televiziją.

„Tai, kad D. Trumpas čia nesirodė keturias savaites, yra savotiškas akibrokštas, nes Ajova buvo jį palaikanti valstija, – sakė Ajovoje įsikūręs demokratų strategas Jeffas Linkas. – Šiuo metu aktyviausiai reiškiasi vyresni nei 65 metų rinkėjai, kurie kreipia daugiau dėmesio į „COVID“. Jie atsargesni ir, manau, labiau linkę manyti, kad per greitai atsisakėme karantino.“ Po koronaviruso diagnozės tampa sunku įsivaizduoti, kaip prezidentas dar galėtų suspėti apkeliauti šalį kampanijos metu, mat kai kuriose valstijose balsavimas nuotoliniu būdu jau vyskta.

Donaldo Trumpo remėjas

D. Trumpas taip pat nustojo leisti pinigus reklamai Ohajuje, užpraėjusią savaitę sutaupydamas 2,7 milijono dolerių, nors J. Bidenas šioje valstijoje jau pirmauja 3 taškais. D. Trumpo komunikacijos direktorius Timas Murtaughas sakė, kad reklamos trūkumas yra „stiprybės požymis“, o D. Trumpo vizitai Deitone ir Tolede praėjusią savaitę esą rodo, kad valstija vis dar jam palanki.

„Jei D. Trumpas praras Ohają, neįsivaizduoju, kaip jis laimės Minesotą, Viskonsiną, Mičiganą ir Pensilvaniją, – teigė Kyle’as Kondikas iš Virdžinijos universiteto Politikos centro. – Ohajas pastaruoju metu buvo pati dešiniausia iš visų šių valstijų.“