Praėjusį mėnesį Turkijos karinis laivynas pranešė, kad laivas „Yavyz“ liks rytiniuose Viduržemio jūros vandenyse į pietvakarius nuo Kipro iki spalio 12 dienos.

Tačiau laivų stebėjimo svetainė „Vessel Finder“ informavo, kad sekmadienį laivas išplaukė iš ginčytino regiono ir ankstų pirmadienio rytą įplaukė į Turkijos Tašudžu uostą.

Turkija nepaskelbė oficialaus pareiškimo šiuo klausimu.

Šis atitraukimas gali būti siejamas su R. T. Erdogano pasiruošimu susitikimui NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu Ankaroje. Planuojama, kad per susitikimą bus aptartas Turkijos ginčas su Graikija ir Kipru dėl jūrų sienų ir teisių į energijos išteklius.

NATO narės Graikija ir Turkija sukėlė įtampą kariniame aljanse, rugpjūtį surengusios atskiras karines pratybas, kad paremtų savo pretenzijas į ginčytinas teritorijas ir ten esančius energijos išteklių telkinius.

Įtampa kiek atslūgo praėjusį mėnesį, pirmą kartą nuo 2016 metų šalims sutikus atnaujinti tiesiogines derybas Stambule. Vis dėlto derybų data nebuvo paskelbta.

Praėjusį mėnesį Turkija sugrąžino savo žvalgybinį laivą „Oruc Reis“ į pietines šalies pakrantes po mėnesį trukusios išteklių žvalgybos netoli vienos Graikijos salos, kur jį lydėjo karinės flotilės laivai.

R. T. Erdoganas tuomet pareiškė, kad jeigu Turkija atitraukė savo laivą, tai „suteikime galimybę diplomatijai“.

ES lyderiai penktadienį perspėjo Ankarą, jog gali imtis sankcijų prieš Turkiją, jeigu ji ir toliau tęs dujų telkinių žvalgymą ginčijamuose vandenyse.

Praėjusią savaitę NATO padėjo kaimynėms įkurti karinę „karštąją liniją“, turinčią padėti išvengti atsitiktinių susirėmimų Viduržemio jūros rytuose.

Praėjusį ketvirtadienį J. Stoltenbergas, pristatydamas „konfliktų šalinimo mechanizmą“, pareiškė „suteiksiąs erdvės diplomatinėms pastangoms spręsti esminį ginčą, ir esame pasiruošę judėti toliau“.

Antradienį NATO generalinis sekretorius lankysis Atėnuose, kur susitiks su Graikijos ministru primininku Kiriaku Micotakiu (Kyriakos Mitsotakis).