Medikų sprendimas skirti steroidinių vaistų sukėlė dar daugiau klausimų dėl JAV prezidento sveikatos būklės, nes įprastai steroidinių preparatų skiriama pacientams, kurie serga mažiausiai savaitę ir kurių kraujyje mažas deguonies kiekis, rašo guardian.com.

Londono karališkojo koledžo eksperimentinės medicinos dėstytojas, JK patariamosios grupės koronaviruso gydymo klausimais narys Peteris Openshaw teigė: „Būtų neįprasta skirti steroidinių vaistų ligos pradžioje. Įprastai jų skiriama žmonėms, kurie skundžiasi simptomais savaitę ar ilgiau ir kuriems sudėtinga kvėpuoti.“

Sekmadienį medikai informavo, kad praėjusį penktadienį ir šeštadienį D. Trumpui buvo du kartus stipriai sumažėjęs deguonies lygis kraujyje – žemiau 94 proc. ribos, kai norma yra 95–100 proc.
Į klausimą, ar deguonies lygis kada buvo žemesnis nei 90 proc., Baltųjų Rūmų gydytojas Seanas Conley atsakė, kad jis nebuvo pasiekęs 80 proc. lygio.

Pranešimas apie gydymą steroidiniais vaistais kelia medikams klausimų dėl realios JAV prezidento sveikatos būklės. Jeilio universiteto sociologo, mediko Nicholaso Christakiso teigimu, arba D. Trumpo būklė sunkesnė, nei norima viešinti, ir jam skyrė steroidinių vaistų, arba jo būklė nėra tokia sunki, o tokiu atveju skirti steroidinių vaistų yra neatsakinga.

Britų tyrėjai nustatė, kad steroidiniai vaistai veiksmingi, gydant koronaviruso pacientus, kurių kraujyje žemas deguonies lygis, ir gerina sveikatos būklės tiems, kuriems jau reikalingas deguonies aparatas.

Sveikatos apsaugos specialistams kilo abejonių, nors praėjusį šeštadienį D. Trumpas išpublikavo vaizdo įrašą iš karinės Walterio Reedo ligoninės netoli Vašingtono, kuriame atrodė žvalus, artėjant prezidento rinkimams.

Jis buvo šiek tiek išbalęs kita vertus, neatrodė išsekęs, kvėpavo normaliai, nekosėjo. Prezidentas teigė, kad jo savijauta žymiai geresnė nei penktadienį, kai buvo išvežtas į ligoninę, bet pripažino, kad pora pastarųjų dienų buvo išties sunkios.

Pašiurpino medikus, trumpam palikęs ligoninę

Koronavirusu užsikrėtęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas kelioms minutėms paliko ligoninę, kad pasveikintų prie klinikos susirinkusius savo šalininkus. Vaizdo įraše buvo matyti, kaip jis Iš juodo visureigio mojo savo gerbėjams.

Automobilyje buvo dar mažiausiai du žmonės. D. Trumpas dėvėjo kaukę. Prieš tai paskelbtame vaizdo įraše, kuris vėliau paviešintas D. Trumpo tviterio paskyroje, prezidentas teigė: „Tuoj netikėtai jus aplankysiu“. Jis gyrė „nuostabius patriotus“, susirinkusius prie ligoninės.

Apie D. Trumpo užsikrėtimą virusu paskelbta penktadienį. Jis veikiausiai vis dar yra užkrečiamas. Kol kas nėra informacijos apie tai, kaip buvo užtikrina, kad asmenys D. Trumpo automobilyje per trumpą pasivažinėjimą neužsikrėstų. Greta vairuotojo sėdėjęs asmuo, atrodo, buvo su plastikiniu apsauginiu skydeliu ir medicininiu apsauginiu kostiumu. Netrukus po pasivažinėjimo D. Trumpas grįžo į karo ligoninę, sakė Baltųjų rūmų atstovas Juddas Deere‘as.

„Kiekvienas asmuo, kuris per šią visiškai nereikalingą kelionę buvo automobilyje“, - dabar privalo 14 dienų izoliuotis, - tviteryje rašė Jamesas Phillipsas, karo ligoninės medikas. – Jie gali susirgti. Jie gali mirti. Dėl politinio teatro. D. Trumpo paliepti rizikuoti savo gyvybe dėl teatro. Tai beprotybė“.

Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) direktyvomis, pacientas, kuriam įtariamas koronavirusas ar infekcija patvirtinta, gali palikti palatą dėl mediciniškai būtinais tikslais.

Trumpas sako „daug išmokęs“ apie COVID-19

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris ligoninėje grumiasi su naujuoju koronavirusu, sekmadienį sakė „daug išmokęs“ apie COVID-19 „iš tikrųjų eidamas į mokyklą“.

„Daug išmokau apie COVID, išmokau iš tikrųjų eidamas į mokyklą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše sakė D. Trumpas.

„Tai tikroji mokykla. Tai ne „paskaitykim knygas“ mokykla“ ir aš tai supratau, aš tai suprantu, ir tai labai įdomu“, – sakė jis.

Netrukus po to, kai paskelbė šį vaizdo įrašą D. Trumpas savo kortežu netikėtai trumpam išvyko iš karinės Walterio Reedo ligoninės netoli Vašingtono pas lauke susirinkusius savo šalininkus.

JAV žiniasklaidos išplatintame vaizdo įraše matyti pro šalį šarvuotu limuzinu važiuojantis ir miniai mojantis prezidentas su apsaugine kauke.

Netikėtas D. Trumpo pasivažinėjimas pasveikinti savo šalininkų įvyko prezidento gydytojams išreiškus pasitenkinimą jo sveikimo eiga ir užsiminus, kad pirmadienį jis galėtų būti išrašytas iš ligoninės.

Neigiama reakcija

Tačiau protokolą pažeidusi D. Trumpo išvyka, kuria tikriausiai siekta patvirtinti pranešimus apie gerėjančią prezidento sveikatą po jo gydytojų painių savaitgalio komentarų, išprovokavo piktą medikų bendruomenės reakciją.

Sveikatos apsaugos ekspertai eteryje ir socialinėje žiniasklaidoje skundėsi, kad tokia išvyka prezidentas pažeidė savo paties vyriausybės gaires, kurios įpareigoja pacientus gydantis izoliuotis, ir sukėlė pavojų Slaptosios tarnybos darbuotojams.

Pasak jų, šis „triukas“ pademonstravo, kad prezidentas visiškai nieko nepasimokė.

„Visi iki vieno žmonės, buvę automobilyje per tą visiškai nereikalingą prezidento „pravažiavimą“... turi būti karantinuoti 14 dienų, – sakė Jamesas Phillipsas iš George'o Washingtono universiteto. – Jie gali susirgti. Jie gali numirti. Dėl politinio teatro.“

Baltųjų rūmų atstovas Juddas Deere'as sakė, kad buvo imtasi „deramų“ atsargumo priemonių D. Trumpui ir jo darbuotojams apsaugoti.

Pasak jo, prezidento medikų komanda davė leidimą.

Tačiau Zeke'as Emanuelis iš Pensilvanijos universiteto, kuris dažnai komentuoja televizijoje, D. Trumpo išvyką iš ligoninės pavadino skandalinga.

„Vertimas jo Slaptosios tarnybos agentus važiuoti su COVID-19 pacientu... sukelia jiems užsikrėtimo pavojų. Ir dėl ko? Dėl viešųjų ryšių triuko“, – tviteryje parašė jis.

D. Trumpas ne pirmą kartą sulaukia priekaištų dėl visuomenės sveikatos gairių nepaisymo ir dezinformacijos apie pandemiją skleidimo.

Painūs pranešimai

Netikėtas D. Trumpo pasivažinėjimas įvyko kelios valandos po jo gydytojų komandos spaudos konferencijos, per kurią buvo pranešta, kad prezidento būklė „toliau gerėja“ ir kad jis gali būti išrašytas iš ligoninės jau pirmadienį.

Baltuosiuose rūmuose yra sąlygos gydyti ir izoliuoti D. Trumpą.

D. Trumpo gydytojas Seanas Conley spaudos konferencijoje sakė, kad prezidentas penktadienį buvo nugabentas į Walterio Reedo ligoninę dėl „greito ligos progresavimo“, kai jam smarkiai pakilo temperatūra, o deguonies lygis nukrito iki nerimą keliančio lygio.

Sveikatos apsaugos ekspertai skundėsi, kad administracijos, ypač prezidento gydytojų komandos, pranešimai apie D. Trumpo sveikatą kėlė didelę painiavą.

S. Conley sekmadienį pripažino anksčiau nepaskelbęs visuomenei fakto, kad prezidentui buvo duota papildomo deguonies. Jis sakė taip norėjęs atspindėti „optimistišką požiūrį“.

Šeštadienį jis nupiešė labai šviesų D. Trumpo sveikimo paveikslą, bet Baltųjų rūmų administracijos vadovas Markas Meadowsas iškart po to žurnalistams pareiškė, kad D.Trumpo sveikata gydytojams sukėlė „didelį nerimą“. „Dar nesame aiškiame kelyje į visišką pasveikimą“, – sakė jis.

„Baltųjų rūmų židinys“

D. Trumpo optimizmą dėl galimybių pasveikti temdė naujienos, kad daugėja jo aplinkos žmonių, kuriems testais nustatomas koronavirusas.

Vadinamasis Baltųjų rūmų židinys, be kitų, apima prezidento žmoną Melanią, artimą patikėtinę Hope Hicks, buvusią Baltųjų rūmų aukšto rango patarėją Kellyanne Conway, kampanijos vadovą Billą Stepieną, respublikonų senatorius Thomą Tillisą ir Mike'ą Lee.

D. Trumpo patarėjų ir gydytojų pateikta informacija rodo, kad ketvirtadienį, kelios valandos prieš tai, kai paskelbė, kad jo testo rezultatas teigiamas, prezidentas lėšų rinkimo renginyje Naujajame Džersyje susitiko su daugiau kaip 30 donorų, nors jau žinojo, kad koronavirusu užsikrėtė H. Hicks.

Be to, „The Wall Street Journal“ sekmadienį remdamasis šaltiniais pranešė, kad prezidentas nuslėpė pirmojo, ketvirtadienį atlikto greitojo testo dėl koronaviruso teigiamą rezultatą, kol laukė antrojo testo atsakymo, kuris taip pat buvo teigiamas.

Laukdamas antro testo rezultatų D. Trumpas davė interviu televizijai „Fox News“, kurio metu patvirtino H. Hicks diagnozę, bet neužsiminė apie savo greitojo testo rezultatus, rašė laikraštis.

Tik po kelių valandų D. Trumpas paskelbė, kad jis ir jo žmona užsikrėtė koronavirusu.

Dirba toliau

D. Trumpas, kuris populiarumu gerokai atsilieka nuo varžovo rinkimuose, 77 metų demokrato Joe Bideno, buvo priverstas sustabdyti ar perorganizuoti didelę savo kampanijos dalį likus mėnesiui iki lapkričio 3-iosios rinkimų.

Tačiau D. Trumpas ir jo patarėjai labai stengėsi sudaryti tęstinumo įspūdį.

Prezidento rinkimų kampanijos vadovo pavaduotojas Jasonas Milleris sekmadienį televizijai ABC sakė, kad šeštadienį pusę valandos kalbėjosi su D. Trumpu, kuris „laidęs pokštus“.

Tuo metu valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį pakeliui į Japoniją žurnalistams sakė, kad prezidentas surengė pasitarimą su savo nacionalinio saugumo komanda, kurio metu buvo puikios nuotaikos.

„Mes pasirūpinome, kad prezidentas būtų informuotas apie visus įvykius pasaulyje... Turiu kelis papildomus nurodymus šiai išvykai ir dabar rengiuosi juos vykdyti“, – sakė M. Pompeo.

Jis pridūrė, kad JAV nacionalinio saugumo komanda yra visiškai pasirengusi visoms galimoms priešiškų jėgų provokacijoms.