Opozicinis judėjimas, siekiantis nutraukti A. Lukašenkos valdymą, tęsia didelio masto demonstracijas, kurių metu kiekvieną sekmadienį į gatves išeina apie 100 000 ar daugiau žmonių.

Rusija parėmė savo ilgametį sąjungininką A. Lukašenką, pasiūlydama finansinę paramą ir žadėdama karinę pagalbą, jei įvykiai pasisuktų jam nepalankia linkme.

Prieš sekmadienio popietę suplanuotą protestą svarbus opozicijos „Telegram“ kanalas „Nexta Live“, koordinavęs protestuotojus ir turintis daugiau nei 2 mln. prenumeratorių, paragino baltarusius surengti demonstraciją „politiniams kaliniams“ palaikyti.

Pasak „Nexta“, institucijos iškėlė daugiau nei 250 baudžiamųjų bylų prieš galimus A. Lukašenkos konkurentus, aktyvistus, tinklaraštininkus ir eilinius baltarusius.

„Valdžia šiuos žmones paėmė įkaitais, – sakoma raginime. – Mes jų nepamiršome ir reikalaujame laisvės visiems politiniams kaliniams!“

Pasak žmogaus teisių gynimo grupės „Viasna“, Baltarusijoje šiuo metu yra suimti 77 politiniai kaliniai, įskaitant opozicijos tinklaraštininką Siarhejų Cichanouskį, kuriam nebuvo leista kandidatuoti į prezidento postą, ir opozicijos lyderę Maryją Kalesnikavą, kuri suplėšė savo pasą priešindamasi deportacijai.

Kalinamųjų sąraše taip pat yra JAV pilietis Vitalijus Škliarovas, dirbęs senatoriaus Bernie Sanderso (Bernio Sanderso) prezidentinei kampanijai ir konsultavęs Rusijos opoziciją.

V. Škliarovas buvo areštuotas liepos pabaigoje, kai atvyko aplankyti savo pagyvenusių tėvų.

Penktadienį JAV ir Europos Sąjunga įvedė ilgai lauktas sankcijas Baltarusijai už rinkimų rezultatų klastojimą ir protestuotojų represijų organizavimą. Sankcijos yra nukreiptos į svarbius pareigūnus, bet tarp jų nėra A. Lukašenkos.

Minskas paskelbė „atsakomąsias sankcijas“ ES, nors dar nežinoma, kokia bus jų forma ir prieš ką jos bus nukreiptos.

Anksčiau šią savaitę Baltarusijos institucijos atšaukė visų užsienio žurnalistų akreditaciją.

Tuo metu baltarusių teisėsaugos pareigūnai sekmadienį pasirengė nesankcionuoto protesto Minsko centre stabdymui. Pasak liudininkų, mitingo dalyvių sulaikymai jau prasidėjo.