Pasak jo, šiuo metu D. Trumpui temperatūra nėra pakilusi, saturacijos (kraujo aprūpinimo deguonimi) lygis taip pat normalus. „Vakar rytą mes tikrai nerimavome dėl to, - pabrėžė M. Meadowsas. – Jo temperatūra buvo aukšta, o deguonies lygis kraujyje smarkiai sumažėjęs“.

Šeštadienį 74 metų D. Trumpo, siekiančio antros kadencijos, gydytojas Seanas Conley`is pranešė, kad Walterio Reedo nacionalinio karo medicinos centro specialistai JAV prezidento sveikatos būklę vertina su atsargiu optimizmu. Pasak jo, Baltųjų rūmų šeimininko gydymas antivirusiniu preparatu „Remdesivir“ vyksta be komplikacijų. S. Conley`is taip pat pridūrė, kad prezidento saturacijos lygis visą dieną buvo normalus ir sudarė 96-98 proc.

D. Trumpas naktį į penktadienį tviteryje pranešė, kad jam ir jo žmonai Melaniai diagnozuotas koronavirusas. Penktadienio vakarą JAV prezidentas atvyko į karo medicinos centrą. Kaip paaiškino Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Kayleigh McEnany, dėl atsargumo D. Trumpas praleis artimiausias dienas šiame medicinos centre ir dirbs iš ten. Prieš išskrisdamas į ligoninę Amerikos lyderis įrašė vaizdo kreipimąsi, kuriame patikino, kad jam ir Melaniai viskas gerai.

D. Trumpui daug geriau, bet ateinančios dienos bus „tikrasis išbandymas“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį iš ligoninės, kurioje yra gydomas nuo COVID-19, paskelbtame vaizdo įraše sakė, kad jam jau geriau ir jis „netrukus sugrįš“, bet pripažino, kad artimiausios dienos bus „tikrasis išbandymas“.

„Atvykau čia, nesijaučiau labai gerai. Dabar jaučiuosi daug geriau“, – įraše iš savo apartamentų Walterio Reedo kariuomenės ligoninėje netoli Vašingtono sako D. Trumpas.

„Galvoju, kad greitai sugrįšiu ir nekantrauju užbaigti [rinkimų] kampaniją taip, kaip ji buvo pradėta“, – sakė prezidentas, kuris vilkėjo švarką ir marškinius atsegta apykakle.

D. Trumpas pripažino, kad esama netikrumo dėl ligos eigos ir kad COVID-19 gali netikėtai smarkiai smogti sveikstantiems pacientams.

„Pradedu jaustis gerai. Negali žinoti dėl kito kelių dienų periodo, spėju, kad tai tikrasis išbandymas, tad žiūrėsime, kas nutiks per tas kitas porą dienų“, – sakė jis.

D. Trumpas taip pat teigė, kad kaip JAV lyderis neturėjo kito pasirinkimo, tik – rizikuoti susidurti su koronavirusu.

„Neturėjau pasirinkimo. Nes tiesiog nenorėjau būti Baltuosiuose rūmuose, – sakė jis. – Negaliu būti užrakintas kambaryje viršuje ir visiškai saugus. Kaip lyderis privalai stoti prieš problemas.“

Vėlai šeštadienį Baltųjų rūmų gydytojas Seanas Conley sakė, kad D. Trumpo „sunkumai dar nepraėjo“, bet jo medikų komanda yra „atsargiai optimistiška“.

S. Conley pranešimas pasirodė po to, kai vienas apie prezidento sveikatą informuotas šaltinis, kurį vėliau JAV žiniasklaida vadino Baltųjų rūmų administracijos vadovu Marku Meadowsu, pateikė daug niūresnį vertinimą.

„Prezidento gyvybinės [funkcijos] pastarąsias 24 valandas kėlė didelį nerimą ir kitos 48 valandos bus kritinės, – sakė jis. – Dar nesame aiškiame kelyje į visišką pasveikimą.“

S. Conley sakė, kad D. Trumpas po diagnozės padarė „reikšmingą pažangą“, nekarščiuoja, jam nereikia papildomo deguonies.

74 metų D. Trumpui buvo skirta antra antivirusinio preparato remdesiviro dozė ir jis beveik visą popietę dirbo, pridūrė S. Conley.

Kitas gydytojas, Seanas Dooley (Šonas Dulis), anksčiau šeštadienį sakė, kad prezidento širdies, inkstų ir kepenų funkcijos „yra normalios“.

S. Conley anksčiau išsisuko nuo klausimo, ar prezidentui kuriuo nors metu buvo skirta papildomo deguonies, tik patvirtino, kad jokio papildomo deguonies jis negavo ligoninėje ar ketvirtadienį, kai buvo gautas teigiamas jo COVID-19 testo rezultatas.

Kelios JAV žiniasklaidos priemonės pranešė, kad D. Trumpui penktadienį, prieš paguldant į ligoninę, Baltuosiuose rūmuose buvo duota kvėpuoti deguonimi.

„Baltųjų rūmų židinys“

S. Conley dar labiau padidino painiavą užsiminęs, kad D. Trumpui COVID-19 buvo diagnozuota trečiadienį, o ne ketvirtadienį, kaip skelbiama oficialiai. Tačiau vėliau gydytojas sakė apsirikęs.

Netrukus po to, kai D. Trumpas atvyko į ligoninę, S. Conley pranešė, kad prezidentui pradedamas remdesiviro kursas ir kad jam skirta eksperimentinio antikūnų kokteilio 8 gramų dozė.

Nei D. Trumpo gydytojai, nei Baltieji rūmai nepaaiškino, kodėl prezidentas vartoja nepatvirtintus vaistus, jei jo pažanga patenkinama.

D. Trumpo optimizmą dėl galimybių pasveikti temdė naujienos, kad daugėja jo aplinkos žmonių, kuriems testais nustatomas koronavirusas.

Naujausių tokių rezultatų sulaukė rinkimų kampanijos patarėjas Chrisas Christie, kuris yra tarp kelių žmonių, padėjusių D. Trumpui pasirengti pirmiesiems prezidento rinkimų kampanijos debatams ir užsikrėtusių koronavirusu.

Ch. Christie ir virtinė senatorių bei D. Trumpo padėjėjų taip pat yra vis didėjančiame būryje prezidento aplinkos žmonių, kuriems testais nustatytas koronavirusas po praėjusio savaitgalio renginio Baltųjų rūmų Rožyne.

Vadinamasis Baltųjų rūmų židinys apima prezidento žmoną Melanią, artimą patikėtinę Hope Hicks, buvusią Baltųjų rūmų aukšto rango patarėją Kellyanne Conway, kampanijos vadovą Billą Stepieną, respublikonų senatorius Thomą Tillisą ir Mike'ą Lee.

Šeštadienį apie teigiamus testo rezultatus paskelbė ir trečias respublikonų senatorius, Ronas Johnsonas.

„Pernelyg kliovėsi testavimu“

Visuomenės sveikatos ekspertai reiškė nerimą dėl šio protrūkio, susijusio su kandidatės į Aukščiausiojo Teismo teisėjus, konservatyvios teisėjos Amy Coney Barrett, paskyrimo šventimu rugsėjo 26 dieną.

„Jie pernelyg kliovėsi diagnostiniu testavimu. Žinome, kad šie testai labai dažnai parodo neteisingą neigiamą atsakymą“, – sakė strateginių studijų centro „Federation of American Scientists“ prezidentas Ali Nouri.

D. Trumpas, kuris populiarumu gerokai atsilieka nuo varžovo rinkimuose, 77 metų demokrato Joe Bideno, buvo priverstas sustabdyti ar perorganizuoti didelę savo kampanijos dalį prieš lapkričio 3-iosios rinkimus.

Tarp nežinomųjų yra likusių dvejų prezidento rinkimų debatų perspektyvos, taip pat tai, ar prezidentas turės laikinai perduoti įgaliojimus viceprezidentui Mike'ui Pence'ui, jei jo būklė blogės.

Viena pagrindinių J. Bideno kampanijos temų buvo D. Trumpo pastangos sumenkinti koronaviruso pandemijos grėsmingumą, taip pat nenoras dėvėti apsauginių kaukių.

Per praeitą antradienį Klivlande įvykusius jųdviejų audringus pirmuosius debatus D. Trumpas pusantros valandos stovėjo netoli D. Trumpo. Vis dėlto penktadienį demokratų kandidatas pranešė, kad nei jam, nei jo žmonai Jill penktadienį koronaviruso infekcija nebuvo nustatyta.

J. Bidenas per debatus priminė rinkėjams, kad jis nuolat ragindavo rimtai vertinti koronaviruso pandemiją, nusinešusią daugiau kaip 208 tūkst. amerikiečių gyvybių, o jo oponentas ne kartą šaipėsi, kad demokratų kandidatas uoliai dėvi apsaugines kaukes.