Katanijos teismo rūmuose už uždarų durų posėdžiaujantis teismas turėjo nuspręsti, ar M. Salvini gali būti pareikšti oficialūs kaltinimai už tai, kad pernai būdamas vidaus reikalų ministru jis viršijo savo įgaliojimus, kai ėmėsi vadinamosios uostų uždarymo politikos ir uždraudė išlaipinti 116 migrantų iš juos išgelbėjusio Italijos pakrančių sargybos laivo „Gregoretti“.

Jeigu būtų oficialiai apkaltintas ir pripažintas kaltu, jam grėstų 15 metų nuosprendis.

Jeigu opozicijos lyderis ir prieš imigrantus pasisakančios populistinės partijos „Lyga“ vadovas bus nuteistas kalėti ilgiau nei dvejus metus, jam taip pat gali būti uždrausta šešerius metus dirbti valstybės tarnyboje – tai užkirstų jam kelią siekti premjero posto per kitus 2023 metų rinkimus.

M. Salvini gynybos advokatas ir prokuroras paragino bylą nutraukti.

Tačiau teisėjas Nunzio Sarpietro nusprendė, kad prieš priimdamas tokį sprendimą dar nori išklausyti dabartinės vidaus reikalų ministrės Lucianos Lamorgese, užsienio reikalų ministro Luigi Di Maio ir ministro pirmininko G. Conte parodymų.

Anksčiau šią savaitę gana griežtai apie šį teismo posėdį pasisakęs M. Salvini atrodė esąs patenkintas šiuo sprendimu.

„Tai nėra politinis procesas. Aš manau, kad teisėjas yra laisvas žmogus“, – pareiškė jis, prieš tai sukritikavęs vietos pareigūnus už tai, kad jį persekioja anot kovoję su mafija ir sunkiu nusikalstamumu.

„Italijos teisingumo sistema yra veikianti sistema“, – pareiškė jis šeštadienį.