Europos vaistų agentūra (EVA) birželio mėnesį rekomendavo gydymą šiuo antivirusiniu vaistu, pardavinėjamu „Veklury“ pavadinimu, tyrimams parodžius, kad jis padeda sutrumpinti COVID-19 pacientų hospitalizacijos trukmę.

„EVA saugumo komitetas pradėjo peržiūrą..., kad įvertintų pranešimus apie „Veklury“ (remdesiviru) gydytų COVID-19 pacientų ūmius inkstų pažeidimus“, – sakoma pranešime.

Pasak vaistų kontrolės institucijos, „nenustatyta, ar yra priežastinis ryšys“ tarp remdesiviro ir inkstų problemų, tačiau tai (pranešimai) įpareigoja nuodugniau tai ištirti“.

Covid-19 taip pat gali pažeisti inkstus, nurodė vaistų kontrolė.

Pasak EVA, kol kas rekomendacijos dėl šio vaisto vartojimo nesikeičia.

Agentūra pridūrė, kad vaisto rekomendacija koronavirusu sergantiems pacientams buvo patvirtinta skubos tvarka, tačiau numatant, kad bus atlikta daugiau tyrimų.

Jeigu ryšys tarp vaisto vartojimo ir inkstų pakitimų bus įrodytas, veikiausiai bus apsiribota informaciniais lapeliais su informacija vartotojams apie galimus šio medikamento šalutinius poveikius, nurodė EVA.

Kaip nurodė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), remdesiviras „vis dar yra bandomas“.

„Palaikome labai glaudų ryšį su Europos vaistų agentūra ir stebime visus jų atliekamus tyrimus“, – nurodė PSO išankstinio vertinimo ir reguliavimo skyriaus vadovas Emeras Cookas (Emeras Kukas).

„Kaip suprantu, šio tyrimo etapas ankstyvas, bet palaikysime ryšį ir užtikrinsime bendradarbiavimą dalinantis informacija apie vykstančius bandymus“, – sakė jis.