Baltieji rūmai patvirtino, kad prezidentas centre praleis kelias artimiausias dienas.

Kaip teigiama oficialiame pranešime, D. Trumpas išlieka geros nuotaikos ir visą dieną dirbo, tačiau jautėsi pavargęs, jam pasireiškė „švelnūs simptomai“.

Remdamasis medikų rekomendacijomis, artimiausiu metu D. Trumpas žada dirbti iš ligoninės.

„CBS News“, remdamasis šaltinių informacija, skelbia, kad D. Trumpui pasireiškė silpnas karščiavimas. JAV žiniasklaida skelbia, kad D. Trumpui būdingi simptomai yra ir užgulusi nosis bei kosulys, tačiau nė vienas iš simptomų nebuvo patvirtintas oficialiai.

D. Trumpui išvykus jo tviterio paskyroje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame prezidentas dėkoja už palaikymą ir tikina, kad jaučiasi labai gerai.

„Noriu padėkoti visiems už milžinišką palaikymą. Vykstu į Walterio Reedo ligoninę. Manau, kad man viskas labai gerai, bet norime įsitikinti, kad viskas gerai. Pirmoji ponia laikosi labai gerai. Labai ačiū, vertinu tai ir niekada nepamiršiu“, – sako D. Trumpas.

Apie tai, kad serga koronavirusu, D. Trumpas anksčiau pranešė savo tviterio paskyroje. Infekcija diagnozuota ir jo žmonai Melaniai. Ji, kaip anksčiau penktadienį pranešė D. Trumpo gydytojas Seanas Conley, jaučiasi gerai, jai pasireiškė lengvas kosulys ir galvos skausmas.

Tyrimai porai dėl COVID-19 atlikti po to, kai liga buvo nustatyta D. Trumpo patarėjai Hope Hicks.

Ši neeilinė D. Trumpui iškilusi kliūtis iškart nulėmė politines pasekmes iki JAV prezidento rinkimų likus vos 31 dienai. D. Trumpo varžovas demokratas Joe Bidenas per savo kampaniją labai akcentuoja kritiką respublikonų prezidentui dėl jo veiksmų kovojant su koronaviruso pandemija.

Tiesa, po žinios apie tai, kad D. Trumpas išvyksta į ligoninę, J. Bideno komanda pranešė pašalinsianti visus neigiamus skelbimus apie D. Trumpą, kuriuos naudoja rinkimų kampanijoje. Kai kuriuose skelbimuose, pavyzdžiui, teigiama, kad D. Trumpas – „blogiausias JAV prezidentas“.

D. Trumpas sako, kad Jungtinės Valstijos jau išgyveno blogiausią koronaviruso pandemijos, nusinešusios daugiau kaip 200 tūkst. amerikiečių gyvybių, etapą. Pats prezidentas retai dėvi kaukę, pabrėždamas, kad jam dažnai atliekami testai.

J. Bidenas kampaniją tęsia vienas

D. Trumpo liga sujaukė rinkimų kampanijos planus – J. Bidenas netikėtai liko vienas, galintis dalyvauti renginiuose, be to, buvęs viceprezidentas gali argumentuoti, kad jo atsargesnis požiūris į COVID-19 pasiteisino.

77 metų J. Bideno kampanijos viena iš pagrindinių temų tapo D. Trumpo pastangos sumenkinti koronaviruso pandemijos grėsmingumą, taip pat nenoras dėvėti apsauginių kaukių. Tuo metu D. Trumpas ne kartą stengėsi sutelkti dėmesį į siauresnes sritis, kuriose jis jaučiasi tvirčiau, pavyzdžiui, ekonomikoje.

Per praeitą antradienį Klivlande įvykusius jųdviejų audringus pirmuosius debatus D. Trumpas pusantros valandos stovėjo netoli D. Trumpo. Vis dėlto penktadienį demokratų kandidatas pranešė, kad nei jam, nei jo žmonai Jill (Džil) koronaviruso infekcija nebuvo nustatyta.

Įgijęs netikėtą palankią galimybę per įtemptas varžybas dėl Baltųjų rūmų, J. Bidenas nuvyko į Grand Rapidsą Mičigano valstijoje, tęsdamas anksčiau numatytą kampanijos renginių programą.

J. Bidenas sakė, kad meldžiasi už D. Trumpą ir jo šeimą. Jo kampanijos štabas paskelbė, kad pašalins visas prieš D. Trumpą nukreiptas neigiamas politines reklamas.

Vis dėlto J. Bidenas priminė rinkėjams, kad jis nuolat ragindavo rimtai vertinti koronaviruso pandemiją, nusinešusią daugiau kaip 208 tūkst. amerikiečių gyvybių, o jo oponentas ne kartą šaipėsi, kad demokratų kandidatas uoliai dėvi apsaugines kaukes.

„Būkit patriotiški, – mėlyną chirurginę kaukę dėvintis J. Bidenas sakė savo šalininkams Mičigane. – Būti kietu vyruku nėra svarbiausia. Svarbiausia – atlikti savo pareigą.“

D. Trumpo renginiai įšaldyti

Netikėta COVID-19 diagnozė tapo skaudžiu smūgiu D. Trumpo pastangoms būti perrinktam. Prezidentui teko įšaldyti planus dalyvauti kampanijos renginiuose visoje šalyje, mėginant panaikinti apklausų rodomą populiarumo atotrūkį nuo J. Bideno.

D. Trumpo kampanijos štabas nurodė, kad visi planuoti renginiai, kuriuose prezidentas turėjo dalyvauti, atidedami arba bus rengiami virtualiai. Pirmiausiai buvo atšauktas penktadienį Floridoje turėjęs įvykti mitingas, taip pat nebevyks šeštadienį turėjęs įvykti susitikimas Viskonsine ir kitą savaitę planuoti renginiai vakarinėse valstijose, įskaitant Arizoną.

Dabar kyla abejonių, ar įvyks antrieji D. Trumpo ir J. Bideno debatai, kuriuos planuota surengti spalio 15-ąją.

Kampanijos mitingai buvo labai svarbūs D. Trumpui, todėl dabar, kai prezidentas nebegali keliauti, jo štabui būtina skubiai parengti naują strategiją. Be to, D. Trumpo argumentas, kad koronaviruso pavojus per daug sureikšminamas, buvo vienas iš jo perrinkimo platformos akcentų.