J. Reinerio teigimu, D. Trumpas ir jo personalas, jau nešiojęs virusą, tuo metu palaikė labai artimą kontaktą. Pasak eksperto, su H. Hicks skridusiam JAV prezidentui teko savotiška „viruso bomba“.

„Jeigu asmuo palaiko itin artimą kontaktą su kažkuo, kas platina virusą, jis užsikrečia. Manome, kad labiausiai virusas užkrečiamas tą dieną, kai pasireiškia simptomai. Vakar, t.y. trečiadienį (šiuo metu JAV yra naktis), H. Hicks tie simptomai ir pasireiškė. Ji tapo savotiška viruso bomba. Tai buvo pats netinkamiausias metas kartu su ja skristi nedideliu sraigtasparniu ar būti viename konferencijų kambaryje“, – CNN paaiškino ekspertas.

Skelbiama, kad H. Hicks šią savaitę su prezidentu ir jo personalu skrido tiek prezidento lėktuvu, tiek tuo pačiu sraigtasparniu. Ji taip pat kartu vyko ir į debatus Ohajuje.

„Prezidentas padarė labai daug žalos, menkindamas viruso grėsmes, menkindamas apsauginių veido kaukių dėvėjimo būtinybę, o dabar mes labai puikiai matome, kas nutinka, kai flirtuoji su nelaime, kai apsimeti, jog kažkodėl esi atsparus“, – teigia J. Reineris, dirbęs George‘o W. Busho administracijoje, kur buvo viceprezidento Dicko Cheney kardiologas.

Tai, kad gali reguliariai tikrintis, neužkerta kelio ligai, patikino ekspertas.

„Jie tikėjosi aplink prezidentą sukurti sterilų kokoną, tikrinti visus, kurie su juo nori turėti kontaktą, tačiau paprasčiausiai neįmanoma kiekvieną dieną testuoti visų potencialių kontaktų, juk Baltuosiuose Rūmuose dirba tiek žmonių. Tereikia vieno plyšelio, ir virusas pateks. Kas ir nutiko šiuo atveju. O virusas negailestingas. Ir labai užkrečiamas“, – perspėja J. Reineris.

„Administracija žinojo apie Hicks užsikrėtimą, bet Trumpas vyko į renginį“

Jungtinėms Valstijoms bandant suvirškinti žinią, jog šalies prezidentui D. Trumpui ir jo sutuoktinei Melaniai diagnozuotas naujasis koronavirusas, atsirado besipiktinančių tuo tai, kaip į situaciją sureagavo administracija.

Nedidelė grupelė Baltųjų Rūmų pareigūnų ketvirtadienio rytą (JAV laiku) jau žinojo, kad H. Hicks koronaviruso testas teigiamas, teigia CNN korespondentė Kaitlan Collins, tačiau D. Trumpas vis tiek vyko į renginį Naujame Džersyje, o ketvirtadienį Baltuosiuose Rūmuose jo atstovė spaudai Kayleigh McEnany vis tiek surengė spaudos konferenciją.

K. McEnany per spaudos konferenciją nedėvėjo apsauginės kaukės ir nė žodeliu žurnalistams neužsiminė apie patarėjos diagnozę.

„Taigi, klausimas, skirtas Baltiesiems Rūmams: kodėl prezidentas vis tiek vyko į Naująjį Džersį, nors buvo žinoma, kad tai gali kelti pavojų? Žinoma, įdomu ir tai, kodėl atstovė spaudai vis tiek rengė spaudos konferenciją, nors ir žinojo, jog turėjo kontaktą su asmeniu, kuriam ką tik nustatytas koronavirusas“, – samprotauja K. Collins.

„Ji netgi neinformavo mūsų. Neinformavo reporterių, buvusių tame pačiame lėktuve. Ir tikrai bus keliama rimtų klausimų, kodėl Baltieji Rūmai slepia tokią svarbią informaciją ne tik nuo žurnalistų, bet ir neinformuoja šalies žmonių apie prezidento sveikatą ir su juo kontaktų turėjusius asmenis“, – pareiškė žurnalistė.

Pirmoji pora karantinuojasi

D. Trumpui testais patvirtinus COVID-19, chaotiška JAV rinkimų kampanija tampa dar chaotiškesnė, tačiau jo gydytojas penktadienį sakė, kad prezidentas jaučiasi gerai ir karantinuodamasis gali dirbti.

Baltųjų rūmų šeimininkas penktadienį tviteryje pranešė, kad jis ir pirmoji ponia Melania užsikrėtė koronavirusine infekcija COVID-19.

„Šįvakar @FLOTUS (M. Trump) ir man testais patvirtinta COVID-19. Nedelsdami pradėsime savo karantiną ir sveikimo procesą. Įveiksime tai KARTU!“ – parašė D. Trumpas.

Tačiau ši neeilinė D. Trumpui iškilusi kliūtis iškart nulėmė politines pasekmes iki JAV prezidento rinkimų likus vos 31 dienai.

D. Trumpo varžovas demokratas Joe Bidenas, kuris pagal populiarumą aiškiai pirmauja, per savo kampaniją labai akcentuoja kritiką respublikonų prezidentui dėl jo veiksmų kovojant su koronaviruso pandemija.

D. Trumpas savo ruožtu kliovėsi intensyvia „gyvų“ kampanijos mitingų visoje šalyje darbotvarke.

Anksti penktadienį Baltieji rūmai atšaukė D. Trumpo kampanijos mitingą rinkimams itin svarbioje Floridos valstijoje, kuris turėjo įvykti vėliau tą pačią dieną.

Taip pat atrodo, kad D. Trumpui teks atšaukti savaitgaliui suplanuotą kelionę į Viskonsiną – kitą svarbią valstiją. Prezidentas planavo daug keliauti ir kitą savaitę, taip pat ir į vakarines valstijas.

Antri televiziniai debatai su J. Bidenu yra suplanuoti spalio 15 dieną.

Prezidento gydytojas Seanas Conley sakė, kad D. Trumpas ir jo žmona „šiuo metu jaučiasi gerai ir planuoja likti namie Baltuosiuose rūmuose, kol sveiks“.

„Tikiuosi, kad prezidentas sveikdamas be trikdžių vykdys savo pareigas“, – pridūrė medikas.

Užsikrėtė artima padėjėja

Sukrečiančios naujienos pasklido netrukus po to, kai koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta prezidento artimai patarėjai H. Hicks.

H. Hicks dar antradienį kartu su D. Trumpu skrido prezidento lėktuvu į Klivlandą, kur vyko pirmieji televiziniai jo ir J. Bideno debatai.

Ji taip pat buvo kartu su prezidentu, kai šis trečiadienį sraigtasparniu grįžo į Baltuosius rūmus po mitingo Minesotoje.

Kadangi H. Hicks skraido su prezidentu jo lėktuvu ir sraigtasparniu, kuriame dar mažiau erdvės, iškart imta spėlioti, kad virusu galėjo užsikrėsti D. Trumpas ir daug kitų jo aplinkos žmonių.

Nepaisydamas H. Hicks diagnozės D. Trumpas ketvirtadienį prezidentiniu lėktuvu buvo nuskridęs susitikti su donorais Naujajame Džersyje.

Tik vėlai ketvirtadienį, duodamas interviu televizijai „Fox News“ D. Trumpas patvirtino žiniasklaidos pranešimus dėl H. Hicks. Jis paskelbė, kad jam atliktas testas, bet nesakė, ar jau gavo jo rezultatus.

„Suprantate, daug laiko praleidžiame kartu su Hope, kaip ir pirmoji ponia“, – sakė D. Trumpas.

Retai dėvi kaukes

D. Trumpas sako, kad Jungtinės Valstijos jau išgyveno blogiausią koronaviruso pandemijos, nusinešusios daugiau kaip 200 tūkst. amerikiečių gyvybių, etapą. Pats prezidentas retai dėvi kaukę, pabrėždamas, kad jam dažnai atliekami testai.

Tačiau jo paties sveikatos ekspertai dažnai pateikia ne tokius optimistinius vertinimus. D. Trumpas dažnai sulaukia aštrios kritikos, kad rengia didžiulius mitingus, kuriuose nedaugelis jo šalininkų dėvi kaukes.

J. Bideno kampanija, priešingai, nerengė didelių susibūrimų, o daugumoje jos renginių laikomasi socialinio atstumo. Pats J. Bidenas, kad ir ir kur eitų, būna su kauke.

Prieš D. Trumpo komentarus tviteryje Baltųjų rūmų atstovas spaudai Juddas Deere'as sakė, kad prezidentas „labai rimtai žiūri į savo ir visų asmenų, kurie dirba jo ir Amerikos žmonių labui, sveikatą bei saugumą“.

J. Deere'as sakė, kad Baltieji rūmai rūpinasi, jog būtų laikomasi procedūrų, siekiant kiek įmanoma labiau sumažinti užsikrėtimo koronavirusu grėsmę tiek pačiame komplekse, tiek prezidento kelionių metu.