Tuo metu Honkongo lyderė Carrie Lam liaupsino naują Pekino parengtą saugumo įstatymą, kuris, jos teigimu, padėjo atkurti stabilumą neramiame tarptautiniame finansų centre.

Kinija savo įkūrimą mini spalio 1-ąją kruopščiai organizuojamomis iškilmėmis.

Tačiau Honkonge ši diena tapo kupina liūdesio, ypač tiems, kurie nerimauja dėl autoritarinio Pekino vykdomo vis intensyvėjančio susidorojimo su disidentais.

Protestai faktiškai buvo draudžiami beveik visus šiuos metus dėl COVID-19 apribojimų, taikomų susibūrimams. Be to, Pekinas birželį primetė miestui griežtą nacionalinio saugumo įstatymą.

Ketvirtadienio rytą virš Honkongo uosto skriejo sraigtasparniai su Kinijos ir Honkongo vėliavomis, o C. Lam ir aukšto rango Kinijos pareigūnai dalyvavo ceremonijoje, kurios vietą supo policininkai ir saugumo užtvarai.

„Pastaraisiais mėnesiais visų akivaizdoje yra neginčijamas faktas, kad mūsų visuomenėje vėl įsivyravo taika“, – savo kalboje pabrėžė Honkongo lyderė.

„Mūsų šalies nacionalinis saugumas buvo apsaugotas Honkonge, o mūsų piliečiai vėl gali naudotis savo teisėmis ir laisvėmis pagal įstatymus“, – pridūrė ji.

Tačiau policininkai ketvirtadienį sulaikė tuos, kas visgi išdrįso protestuoti.

Policija pranešė, kad daugiau nei 80 asmenų buvo sulaikyti, daugiausia dėl „neteisėto susirinkimo“. Pareigūnai taip pat plakatais perspėjo minias, kad jos savo šūkiais pažeidžia nacionalinio saugumo įstatymą.

Pernai minint Nacionalinę dieną, Kinijos įkūrimo 70-ąsias metines, kilo įnirtingų susirėmimų tarp protestuotojų ir policijos. Tuomet Honkongą krėtė septynis mėnesius besitęsusios prodemokratinio judėjimo demonstracijos.

Šiemet miesto valdžia atsisakė sankcionuoti protesto eitynes – neva saugumo sumetimais ir dėl COVID-19 suvaržymų, draudžiančių viešosiose erdvėse rinktis daugiau nei keturiems žmonėms.

C. Lam administracija taip pat metams atidėjo rugsėjį turėjusius įvykti vietos valdžios rinkimus, kurie paprastai yra viena iš retų progų, kai honkongiečiai gali atiduoti savo balsą. Savo sprendimą vyriausybė motyvavo koronaviruso keliama grėsme.

Vienas šaltinis policijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad siekiant užkirsti kelią potencialiems protestams buvo mobilizuoti 6 tūkst. policininkų – dvigubai daugiau nei įprasta.