Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis prieš susitikimą taip pat sakė, kad yra kelios galimybės. Kartu jis pažadėjo Graikijai ir Kiprui visišką solidarumą saugant jų suverenias teises. Turėdamas omenyje santykius su Turkija, Ch. Michelis pabrėžė: „Mes norime didesnio nuspėjamumo. Mes norime daugiau stabilumo regione“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, nepaisant visų nuomonių skirtumų, agitavo už konstruktyvius santykius su Turkija. Ji ketvirtadienį Briuselyje atkreipė dėmesį į tai, kad Turkija yra NATO partnerė ir kad ji svarbi pabėgėlių klausimu.

Turėdama omenyje ginčą dėl teritorinių pretenzijų Viduržemio jūroje tarp Turkijos ir ES narių Graikijos ir Kipro, kanclerė sakė: „Žinoma, kad turime panaikinti įtampą rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir Egėjuje. Ir man čia išskirtinį vaidmenį vaidina diplomatija“.

Turkija rytinėje Viduržemio jūros dalyje vykdo gamtinių dujų žvalgybą, kurią Graikija ir Kipras laiko nelegalia. Todėl ES rugpjūčio pabaigoje paskelbė ultimatumą Turkijai bei pagrasino sankcijomis.

Pastaruoju metu būta įtampos švelninimo ženklų, tačiau kol kas neaiškų, kaip juos įvertins ES šalių lyderiai.