J. Kaczynskis yra laikomas vyriausybės strategu nuo 2015 metų, kai jo vadovaujama partija PiS laimėjo rinkimus. M. Morawieckio vyriausybėje jis bus atsakingas už Gynybos, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų priežiūrą.

Pasak M. Morawieckio, nuo 2006 iki 2007 metų vyriausybės vadovu dirbusio J. Kaczynskio darbas ministrų kabinete jį sustiprins.

Šis žingsnis nebuvo netikėtas. Jis buvo prognozuojamas PiS vedant derybas su jaunesniosiomis koalicijos partnerėmis ir valdančiojoje koalicijoje tvyrant įtampai. Visgi tokiame pertvarkyme esama keblumų, kadangi J. Kaczynskis vyriausybėje bus pavaldus M. Morawieckiui, tačiau šalyje išsaugos savo politinę galią.

Naujasis švietimo ir mokslo ministras Przemyslawas Czarnekas šią vasarą sukėlė daugelio pasipiktinimą pareiškęs, kad žmonės iš LGBT bendruomenės „nėra lygūs normaliems žmonėms“.

„Ginkimės nuo LGBT ideologijos ir nustokime klausytis idiotiškų pasisakymų apie kažkokias žmogaus teises ar kažkokią lygybę“, – kalbėjo P. Czarnekas.

Opozicijoje esantys politikai griežtai pasmerkė P. Czarneko paskyrimą – kontroversiškiausią M. Morawieckio kabineto pertvarkymo žingsnį.

„Toks žmogus yra nacionalinio švietimo ministras? Tai yra skandalas ir gėda“, – sakė parlamento narys Piotras Zgorzelskis iš centristinės Lenkijos liaudies partijos (PSL).

Pasak jo, nacionalinis švietimas turi kovoti už toleranciją, o „ponas Czarnekas išgarsėjo savo žodžiais, dehumanizuojančiais kitus žmones, stigmatizuojančiais seksualines mažumas“.

Oficialus vyriausybės pertvarkymo tikslas buvo sumažinti ministerijų skaičių ir valdymą padaryti efektyvesnį.