Ankara antradienį paskelbė esanti „visiškai pasirengusi“ padėti Baku atgauti Kalnų Karabachą, sekmadienį įsiplieskus įnirtingiems susirėmimams su Armėnija dėl šio regiono.

„Atkreipiau dėmesį į Turkijos politinius pareiškimus, kurie, mano nuomone, yra neapgalvoti ir pavojingi“, – per vizitą Rygoje sakė E. Macronas.

„Prancūzija tebėra nepaprastai susirūpinusi dėl karingų komentarų, kuriuos Turkija išsakė pastarosiomis valandomis ir kuriais iš esmės Azerbaidžanui panaikinami visi suvaržymai, kalbant apie galimą Karabacho užkariavimą. Mes su tuo nesutiksime“, – pridūrė prancūzų lyderis.

Be to, jis, regis, išreiškė palaikymą Jerevanui: „Sakau Armėnijai ir armėnams: Prancūzija atliks savo vaidmenį.“

Tačiau E. Macronas pridūrė, jog kol kas per anksti kalbėti apie regioninį konfliktą.

Jis pranešė, kad trečiadienio vakarą aptars įtampos eskalaciją su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o ketvirtadienį – su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Vėliau E. Macronas ketina informuoti apie susiklosčiusią padėtį Europos Vadovų Tarybą.

Armėnija ir Azerbaidžanas jau kelis dešimtmečius negali išspręsti teritorinio ginčo dėl Kalnų Karabacho ir kaltina vienas kitą sukėlus įnirtingus susirėmimus, kurie nuo sekmadienio pareikalavo apie 100 gyvybių.

Abi šalys iki šiol nepaisė raginimų paskelbti paliaubas.

Gynybos ministerija Jerevane antradienį pareiškė, kad turkų naikintuvas F-16, demonstruodamas paramą Baku pajėgoms, numušė Armėnijos karinį lėktuvą Su-25. Ankara kategoriškai atmetė tokį teiginį.

Tiesioginiai Turkijos kariniai veiksmai prieš Armėniją reikštų rimtą konflikto eskalaciją po tris dienas besitęsusių įnirtingų kautynių dėl Karabacho tarp armėnų ir azerbaidžaniečių pajėgų.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba paragino abi šalis nedelsiant nutraukti kautynes.

Rusija taip pat paragino Turkiją liautis reikšti palaikymą Baku ir skatinti pasiekti diplomatinį sprendinį, kuris leistų nutraukti daugiausiai gyvybių nuo 2016 metų pareikalavusį konflikto eskalavimą.

Europos Sąjunga pirmadienį perspėjo regiono galingąsias valstybes nesikišti į kautynes Kalnų Karabache, taip pat pasmerkė „rimtą eskalavimą“, keliantį grėsmę regiono stabilumui.