Turkija, Graikija ir Kipras jau kurį laiką nesutaria dėl energetinių išteklių ir teritorinių vandenų, o Ankara supykdė ES, pradėdama gamtinių dujų telkinių žvalgybos darbus ginčijamuose vandenyse.

Atėnai ir Ankara teigė esantys pasirengė derėtis dėl krizės sprendimo, o šis klausimas bus sprendžiamas ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikime Briuselyje.

EVT pirmininkas Charles'is Michelis kvietime ES lyderiams informavo, kad ketvirtadienio vakarą vyksianti formali vakarienė bus skirta būtent situacijai Viduržemio jūros rytuose ir santykiams su Turkija aptarti.

„Mūsų tikslas yra sukurti erdvę konstruktyviam dialogui su Turkija, kuri leistų pasiekti stabilumą ir saugumą visame regione, bei užtikrinti pagarbą visų ES valstybių narių suverenitetui ir suverenioms teisėms“, – rašė Ch. Michelis.

„Tai yra įmanoma tik tuo atveju, jei Turkija derėsis konstruktyviai. Turime visas galimybes ginti teisėtus ES ir jos valstybių narių interesus“, – teigė Ch. Michelis.

Į EVT viršūnių susitikimo darbotvarkę taip pat įtrauktas situacijos Baltarusijoje klausimas, Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimas ir susirėmimai separatistiniame Kalnų Karabacho regione.