Indija, kurioje gyvena apie 1,3 mlrd. žmonių, pagal užsikrėtimo atvejų skaičių pasaulyje užima antrą vietą. Oficialiai patvirtinus daugiau nei 6,1 mln. atvejų, šalį šiuo atžvilgiu lenkia tik Jungtinės Valstijos.

Tačiau tikrasis užkrato mastas gali būti daug didesnis, rodo naujausio serologinio tyrimo duomenys. Jo metu dėl antikūnų buvo tiriami kraujo mėginiai, siekiant suskaičiuoti, kiek populiacijos persirgo naujuoju virusu.

„Pagrindinės šio serologinio tyrimo išvados yra tokios, kad vienas iš penkių žmonių nuo 10 metų amžiaus iki rugpjūčio buvo paveiktas SARS-CoV-2“, – Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos konferencijoje sakė Indijos medicininių tyrimų tarybos (ICMR) vadovas Balramas Bhargava.

B. Bhargava sakė, kad sąlytis su virusu yra daugiau paplitęs tarp žmonių, testuotų miesto lūšnynuose (15,6 proc.) ir miesto teritorijose už lūšnynų ribų (8,2 proc.), nei tarp kaimo vietovėse gyvenančių žmonių, kur tik 4,4 proc. gyventojų turėjo viruso antikūnų.

Kraujo mėginiai buvo paimti iš kiek daugiau nei 29 tūkst. Indijos gyventojų nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo vidurio.

Naujausi duomenys žymiai lenkia ankstesnių serologinių tyrimų duomenis, kai ICMR sakė, kad iki gegužės virusu galimai užsikrėtė apie 0,73 proc. suaugusiųjų, ar apie 6 mln. žmonių.

Kiti antikūnų tyrimai, atlikti Naujajame Delyje ir Mumbajuje, taip pat parodė, kad tikrasis infekcijų skaičius yra daug didesnis, nei rodo oficiali statistika.

Tačiau mokslininkai perspėjo, kad į antikūnų testų rezultatus reikėtų žvelgti atsargiai, kadangi jie taip pat gali parodyti sąlytį su kitomis koronaviruso rūšimis, ne vien rūšimi, kuri sukelia COVID-19 ligą, pasaulyje jau nusinešusią 1 mln. gyvybių.

Indija, kuri turi vieną iš prasčiausiai finansuojamų sveikatos priežiūros sistemų pasaulyje, laipsniškai atšaukė kovo pabaigoje įvestą karantiną, kad paskatintų nualintą šalies ekonomiką.