Kaip skelbia agentūra „Reuters“, nepaprastoji padėtis, šalyje galiosianti dar bent iki spalio vidurio, regioninėms valdžios institucijoms ir centrinei vyriausybei suteikia daugiau galių ir palengvina sprendimų priėmimą.

„Manau, kad vyriausybė paprašys dar vieno pratęsimo, – transliuotojui RAI sakė sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Sandra Zampa. – Nepaprastoji padėtis suteikia vyriausybei galimybę apeiti biurokratines kliūtis.“

Italija buvo pirmoji Europos valstybė, kuriai smogė COVID-19 pandemija. Šalis pagal viruso aukų skaičių žemyne užima pirmą vietą – nuo protrūkio pradžios vasarį šalyje dėl su virusu susijusių priežasčių mirė 35 851 žmogus.

Italijoje įvedus vieną griežčiausių pasaulio karantinų, šaliai iki vasaros pavyko sukontroliuoti viruso plitimą. Tačiau pastarąjį mėnesį stebimas naujų atvejų skaičiaus didėjimas, o per pastarąsias septynias dienas kasdien buvo patvirtinama vidutiniškai po 1 694 infekcijas.

Tačiau tai daug mažesnis kasdien fiksuojamų atvejų skaičius nei kitose Europos valstybėse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, kurioje, „Reuters“ duomenimis, kasdien nustatoma po maždaug 10 199 naujus atvejus, ar Ispanijoje, kur užfiksuojama po 10 920 susirgimų.

Anksčiau šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė vaizdo įrašą, kuriame išgyrė Italijos „stiprų ir veiksmingą atsaką“ į pandemiją. Tačiau nepaisant krizės sušvelnėjimo, dauguma italų saugosi ir toliau ir naudoja tokias priemones, kaip neprivalomą kaukių dėvėjimą lauke.

Mokslininkai teigia, kad ateinančios trys savaitės bus itin svarbios, norint įvertinti viruso plitimą ir nustatyti, ar Italija išvengė antrosios viruso bangos. „Jei išgyvensime ateinančias tris savaites, mums pasiseks“, – „Reuters“ sakė Padujos universiteto mikrobiologijos profesorius Andrea Crisanti.

Šalyje nepaprastoji padėtis pirmą kartą pratęsta liepos pabaigoje, nepaisant smarkaus opozicijos partijų priešinimosi. Jos apkaltino šalies premjerą Giuseppe Conte, esą jis bando išlaikyti pernelyg daug galių savo rankose ir apeidinėja parlamentą.