Kaip skelbiama pranešime, lėktuvas numuštas apie 10 val. 30 min. vietos laiku. Pilotas neišgyveno.

„Armėnų orlaivį Su-25 numušė turkų karinis lėktuvas F-16,.. atskridęs iš Azerbaidžano teritorijos“, – feisbuke parašė Armėnijos gynybos ministerijos atstovė Šušan Stepanian, pridūrusi, kad „armėnų pilotas herojiškai žuvo“.

Netrukus po šio pareiškimo naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, jog Turkijos prezidento atstovas Fahrettinas Altunas paneigė, kad jo šalies oro pajėgos numušė armėnų karinį lėktuvą.


Erdogano atstovas: Turkija palaiko Baku kovą dėl „okupuotų žemių“

Turkija „visiškai įsipareigojusi“ padėti Azerbaidžanui atsiimti savo separatistinio Kalnų Karabacho regiono kontrolę, antradienį pareiškė turkų lyderio Recepo Tayyipo Erdogano atstovas spaudai.

Toks jo pareiškimas pasirodė prieš JT Saugumo Tarybos susitikimą dėl karo veiksmų paaštrėjimo etninių armėnų gyvenamame rajone, kur per pastaruosius intensyvius susirėmimus patvirtinta beveik 100 aukų.

„Turkija bus visiškai įsipareigojusi padėti Azerbaidžanui atsiimti jo okupuotas žemes ir apginti jų teises bei interesus pagal tarptautinę teisę“, – tviteryje parašė Fahrettinas Altunas. Jis pridūrė, jog Ankara tikisi, kad per JT Saugumo Tarybos susitikimą „bus padėtas tvirtas pagrindas sprendimui“.

Jerevanas ir Baku praneša apie nuostolius

Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgos antradienį praneša apie priešininkų patirtus nuostolius, trečią dieną tęsiantis susirėmimams dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Dešimtmečius dėl šios teritorijos kovojančios buvusios sovietinės respublikos ignoruoja pasaulio lyderių raginimus nedelsiant nutraukti sekmadienį atsinaujinusius susirėmimus.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį šaukia skubų sutikimą dėl karo veiksmų paaštrėjimo etninių armėnų gyvenamame rajone, kur per pastaruosius intensyvius susirėmimus patvirtinta beveik 100 aukų.

Abiejų šalių atstovai antradienį pranešė, kad susirėmimai tęsiasi, nepaisant tarptautinių raginimų nutraukti ugnį.

Armėnijos gynybos pareigūnai nurodė, kad separatistai Kalnų Karabache atrėmė Azerbaidžano pajėgų atakas palei fronto liniją ir kad „priešas patyrė rimtų karinio personalo nuostolių“.

Gynybos ministerija Jerevane taip pat pranešė, kad Azerbaidžano kariai nuo susirėmimų pradžios patyrė didelių nuostolių: buvo numušta beveik 50 dronų ir keturi sraigtasparniai, apgadinta 80 tankų.

Gynybos pareigūnai Baku savo ruožtu atmetė separatistų kovotojų pareiškimus, kad armėnų palaikomos pajėgos susigrąžino sekmadienį per susirėmimus prarastos teritorijos kontrolę Karabache.

Pasak jų, „nuožmūs susirėmimai“ tęsėsi ir antradienio rytą. Azerbaidžano kariai atrėmė armėnų kontrataką, sunaikino „armėnų motorizuotą koloną ir artilerijos padalinį“, o vėliau visą motorizuotąjį pėstininkų pulką, nurodė azerbaidžaniečių gynybos pareigūnai.

Azerbaidžano pajėgos „tęsė Fizulio miesto puolimą, sunaikino keturis priešo tankus, šarvuotį, ir nukovė 10 karių“, nurodė Baku pareigūnai.

„Priešas... paprašė pagalbos, kad galėtų evakuoti žuvusius ir sužeistus karius“ iš kovos lauko, sakė pareigūnai.

Armėnijos žmogaus teisių ombudsmenas Armanas Tatojanas antradienį patvirtino, kad per susirėmimus žuvo dar du civiliai gyventojai. Tuo metu Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas (Ilhamas Alijevas) sakė, kad antradienį žuvusių civilių skaičius Azerbaidžano pusėje išaugo iki 10.

Iš viso per susirėmimus jau žuvo mažiausiai 98 asmenys, įskaitant 84 separatistų kovotojus ir 14 civilių.